Вчені виявили у Всесвіті п’ять сотен планет

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 28.11.2010 15:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12253

Кількість виявлених астрономами екзопланет - планет за межами Сонячної системи - досягло 500.

Про це свідчать дані спеціального лічильника, розміщеного на створеному НАСА сайті PlanetQuest.

Згідно зі свідченнями цього лічильника, планети виявлені у 421 зірки, при цьому 55 зірок є "господинями" планетних систем, що складаються з двох і більше планет. При цьому значення параметра "подібні до Землі планети" залишається рівним нулю.

Останньою виявлення екзопланет, згідно з даними PlanetQuest, стала HD 218566 b, яка знаходиться за 97 світлових роках від Землі і має радіус 0,21 радіуса Юпітера, а період обертання становить 225,7 дні.

Разом з тим, сайт Енциклопедія екзопланет в даний час налічує вже 504 екстрасонячних планети. Творець цього сайту, паризький астроном Жан Шнайдер у повідомленні на сайті підкреслює, що не можна точно визначити межу, після якої можна святкувати ювілей.

Астроном відзначає, що число, вказане на його сайті, в значній мірі умовність, зокрема тому, що кордон між підтвердженими планетами і кандидатами розмита, і крім відкриття нових планет можуть бути випадки їх "закриття".

Крім того, є спірні моменти, що стосуються кордону між планетами і маломасивні зірками - так званими коричневими карликами.

Перша планета за межами Сонячної системи була знайдена в 1989 році. Це була планета PSR 1257 +12 b, яка зверталася навколо пульсара, нейтронної зірки.

Переважна більшість екзопланет - близько 400 - належать до так званих гарячих юпітерів, газових гігантів, розташованим дуже близько до своїх зірок.

Існуючі методи пошуку екзопланет засновані або на надточного вимірювання коливань зірок під дією гравітації планет (метод променевих швидкостей), або на фіксації змін яскравості зірки в момент проходження планети перед її диском (транзитний метод). Тому вченим значно легше знаходити великі і важкі планети.

Кількість відомих астрономам суперземель - планет з твердою поверхнею і масою, порівнянної з масою Землі, - в даний час складає дещо більше десятка. Дві рекордно малі планети - Kepler-9 d і CoRoT-7 b - мають радіуси близько 1,6 земного.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.