Європейці приїжджають в Україну дивитися, що зробили з Конституцією

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 29.11.2010 08:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12255

Сьогодні в Україну прибуває делегація Венеціанської комісії вивчати так звану конституційну реформу.

У понеділок в Україну прибуває делегація Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія) на чолі з її секретарем Томасом Маркетом для вивчення конституційної ситуації після скасування змін до Основного Закону, внесених у 2004 році.

Представники Венеціанської комісії планують зустрічі з міністром юстиції Олександром Лавриновичем, заступником голови Адміністрації Президента України Андрієм Портновим і народними депутатами, повідомив заступник голови парламентської комісії у закордонних справах, член фракції Партії регіонів Леонід Кожара.

«Нам є про що зараз розмовляти, багато дуже справ. Європейські структури дуже цікавить Конституційна реформа в Україні. Ми також зараз говоримо про початок підготовки виборчого кодексу. Тому, ми чекаємо на цю делегацію і готові розпочати роботу», – каже депутат.

З точки зору європейського конституціоналізму

За підсумками візиту експерти нададуть свої висновки та рекомендації. Член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук повідомила Радіо Свобода, що висновки делегації ґрунтуватимуться на порівнянні процедур скасування політреформи 2004 року з європейськими традиціями законотворчості.

«З точки зору тих традицій, які є і в теорії, і в практиці європейського конституціоналізму, будуть оцінюватися ті події, які пов’язані із поверненням до редакції Конституції 1996 року», – розповіла Ставнійчук

Раніше, секретар Венеціанської комісії Томас Маркет відзначав, що сформована в Україні ситуація, коли внесені до Конституції зміни скасовуються через стільки років, є незвичною для європейської практики. При цьому він відмовився коментувати заяви ряду українських опозиційних партій щодо того, що після рішення Конституційного суду в Україні повинні відбутися нові вибори Президента і Верховної Ради.

Крім того, з заяви Томаса Маркета відомо, що підчас нинішнього візиту в Україну європейські експерти збираються ознайомитися з результатами судової реформи в Україні і концепцією реформи кримінальної юстиції.

Цілий ряд питань підготовки виборчого кодексу

Делегація також цікавитиметься і питанням виборчого законодавства, відзначила Марина Ставнійчук.

«Є цілий ряд питань підготовки виборчого кодексу. Є сьогодні серйозною проблема щодо дати проведення наступних чергових парламентських виборів. Очевидно, що певний конституційно-правовий конфлікт існує. Цілий ряд таких моментів будуть лежати в основі відповідних рекомендацій венеціанської комісії», – каже вона.

Приїзд європейських експертів був запланований заздалегідь. У жовтні Парламентська асамблея Ради Європи звернулася до Венеціанської комісії з проханням дати оцінку рішенню Конституційного суду України щодо скасування політреформи 2004 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.