Справа Гонгадзе. Убивство журналіста ніхто й не намагався розкрити

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 29.11.2010 10:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12257

Повністю розкрити справу про вбивство Георгія Гонгадзе і знайти винних ніхто не намагався.

Таку думку висловив колишній голова тимчасової комісії Верховної ради з розслідування вбивства журналіста Олександр Жир.

«На жаль, найбільшим гальмом у розкритті «касетного скандалу» був президент Віктор Ющенко. Людина була нездатна розібратися у всіх цих речах. Президент був зацікавлений знайти винних. Чи доведе до кінця справу нинішня влада — подивимося, як вона буде діяти. Найголовніше, щоб всі питання були переведені з політичної площини в юридичну. У кінцевому підсумку повинні бути зазначені ті особи, які причетні до вбивства журналіста і прослуховування кабінету президента», — зазначив він.

На думку Жира, ситуація з прослуховуванням виглядає смішною.

«Є дві людини: той, хто прослуховує, і той, кого слухають. Хтось один повинен сидіти у в'язниці, бо діяв незаконно, там повинен бути або Президент, або Мельниченко. Це є аксіомою, на яку ніхто чомусь не хоче звертати увагу. Справа йде таким чином, що всі нібито мають рацію — і господар кабінету, і той, хто слухав», — підкреслив він.

Жир також підкреслив, що правоохоронні органи повинні з'ясувати, чи здійснював майор Мельниченко прослуховування для спецслужб інших країн. За його словами, рішенням повинна зайнятися Генпрокуратура.

«Думаю, що всі речі з прослуховуванням кабінету Президента не можуть бути зроблені та організовані однією людиною. Це всім зрозуміло», — підсумував він.

Нагадаємо, що екс-співробітник Державної охорони Микола Мельниченко заявив, що вступить до Партії регіонів, якщо чинна влада доведе справу про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе до кінця.

У свою чергу народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов назвав Мельниченка зрадником і відзначив, що його політсила не має потреби в таких людях.

Журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області було знайдено труп з відтятою головою, який, за висновками експертів, міг належати журналістові.

У 2008 році троє колишніх співробітників департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України — полковники Валерій Костенко і Микола Протасов, майор Олександр Попович — були визнані винними в скоєнні вбивства журналіста і засуджені до термінів від 12 до 13 років позбавлення волі.

Колишній начальник Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач тривалий час знаходився в розшуку, і в липні 2009 року був затриманий у Житомирській області спільними зусиллями Генпрокуратури і СБУ. З 23 липня за рішенням суду він перебуває під вартою.

14 вересня Генпрокуратура заявила, що завершує досудове слідство у справі про вбивство Гонгадзе. Слідство встановило, що Пукач отримав наказ убити журналіста від екс-глави МВС Юрія Кравченка.

Проте вже 17 вересня заступник генпрокурора Ренат Кузьмін продовжив термін слідства в справі Пукача до 14 грудня 2010 року.

8 жовтня був змінений слідчий у справі Георгія Гонгадзе. Слідчу групу замість Олександра Харченка очолив Владислав Грищенко.

Новому генеральному прокурору Віктору Пшонці від попередника дістанеться десяток незавершених резонансних справ, серед яких справа Гонгадзе.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.