Перерви на каву протягом робочого дня сприяють підвищенню ефективності праці

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.11.2010 11:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12262

На думку фахівців шведського агентства з підбору кадрів «Менпауер», один із резервів підвищення ефективності праці - перерви на чай, або - більш актуальну в Швеції каву. А іспанці стверджують, що солодка кава зміцнює пам`ять.

Кава-брейк підвищує продуктивність праці

На думку експертів, під час кава-брейків працівники можуть поспілкуватися один з одним у неформальній обстановці та обговорити різні питання, у тому числі і виробничі, повідомляє видання "Фокус".

"За двійкою філіжанок кави ми обмінюємося великою кількістю досвіду, знань та ідей. Тут ми займаємося дуже цінним пошуком вирішень проблем, - сказав доктор економіки й викладач основ керівництва Гуннар Екман в інтерв'ю телеканалу СВТ. - Теревенячи, працівники краще пізнають співрозмовника, у них виникає почуття довіри, необхідне для майбутньої взаємодопомоги. Дуже шкода, що деякі начальники ставляться до цього як до непотрібної балаканини", - додав Екман.

За даними “Менпауер”, дві третини шведів вважають, що перерви на каву роблять їхню працю більш ефективною. 65% тих, хто йде випити кави два-три рази на день, впевнені, що працюють з повною віддачею. Втім, у своїй ефективності впевнені також і 56% тих, хто взагалі не бере участь у спільному кавуванні.

Найглибше традиція перерви на каву закоренилася в північних районах Швеції, а поширена в основному в будівництві, на підприємствах, у різних операторів і техніків. Менше за все вона помітна в сфері послуг і торгівлі.

Солодка кава живить оперативну пам'ять людини

Нейропсихологи з Університету Барселони провели експеримент, в якому взяли добровільну участь 40 осіб, передає medicinform.net. Всім піддослідним провели сканування головного мозку для визначення зон порушення та імпульсів. Потім частина учасників отримала каву з цукром. У результаті виявилося, що саме у тих, хто випив солодку кава, фіксувалося посилення активності зон, відповідальних за формування робочої пам'яті та уваги.

Фахівці стверджують, що поєднання кофеїну і глюкози покращує когнітивні здібності в умовах, коли людині потрібно підтримувати постійну увагу і використовувати максимум оперативної пам'яті. Ці речовини підсилюють ефективність роботи відділів мозку, які відповідальні за дані робочі функції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.