Здоровий сон може захистити від ожиріння

Автор/джерело -  © «Освітній портал»



Дата публiкацiї - 19.10.2006 20:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1227

Однією з причин епідемії ожиріння, яка охопила розвинені країни, є тенденція до скорочення часу сну в дітей та підлітків, вважає вчений Брістольського Університету (Велика Британія) Шахад Тахері.

Робота дослідника опублікована в журналі Archіves of Dіsease іn Chіldhood.

Шахад Тахері відзначає, що значний внесок у скорочення часу сну в дітей вносить захоплення комп'ютерами, телебаченням, стільниковими телефонами та іншими гаджетами, а також недолік фізичної активності в денний час.

На думку Тахері дані ряду досліджень, опублікованих в останні роки, свідчать про те, що скорочення часу сну призводить до несприятливих зрушень в обміні речовин, кінцевим результатом яких можуть стати ожиріння та надлишкова вага, а також інсулінорезистентність, діабет та серцево-судинні захворювання. У дітей, що страждають від недоліку сну у віці 2-3 років значно частіше, ніж у середньому по популяції, розвивається ожиріння вже до 7 років. Це свідчить про те, що скорочення часу сну призводить до зміни механізмів, що контролюють апетит і витрату енергії організмом.

Занадто короткий сон стає також все більш розповсюдженим явищем серед підлітків, які особливо мають потребу в додатковому часі відпочинку та відновлення у зв'язку з масштабними гормональними змінами в організмі.

"Можливо, сон не є єдиним засобом боротьби з пандемією ожиріння", - визнає Шахад Тахері, - однак ми повинні серйозно поставитися до його позитивного впливу, оскільки навіть незначні зміни енергетичного балансу можуть бути досить корисними".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.