Вчені побачили, як може загинути наша галактика

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 29.11.2010 22:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12278

Орбітальний телескоп NASA зняв приголомшливий за красою вибух у Всесвіті. Астрономи стверджують, що спалах відбувся через зіткнення двох галактик.

Точно так само буде виглядати і процес знищення Чумацького Шляху.

Тільки станеться це не раніше ніж через 4,5 мільярдів років, коли наша галактика зустрінеться з однією з найближчих до нас зоряних систем - туманністю Андромеди, яка розташована на відстані понад 2,5 мільйонів світлових років. При їх зіткненні також відбудеться вибух, подібний до того, що можна спостерігати на знімку із зонда Spitzer.

Інтенсивність інфрачервоного випромінювання від зіткнення двох спіральних галактик із сузір'я Дельфіна порівнянна з тим, що виникає при народженні нової галактики і нових зірок. Об'єкт на знімку з Spitzer палає в десять разів інтенсивніше, ніж будь-який з відомих сучасним астрономам. Він знаходиться приблизно в 500 мільйонів світлових років від Чумацького Шляху. Вчені говорять, що горіти це зіткнення буде ще протягом 100 мільйонів років.

Зіткнення Чумацького Шляху і туманності Андромеди є найбільш вірогідним, проте на 100% передбачити цю подію сьогодні неможливо. Відомо, що галактика Андромеди наближається до нашої зі швидкістю приблизно 120 км / секунду. Якщо злиття відбудеться, то це стане найбільшою подією в нашій частині Всесвіту, тому що вже зараз обидві галактики є найбільшими в місцевій групі. Цей вибух не згасне протягом як мінімум мільярда років, у результаті утвореться єдина галактика, яку прихильники теорії злиття вже охрестили Milkomeda.

Попереднє комп'ютерне моделювання зіткнення демонструє, що Сонячну систему може просто викинути за межі новоствореної гігантської галактики. Проте до цього моменту життя на Землі вже не стане, адже наша зірка почне гаснути раніше, а через 5 мільярдів років Сонце переродиться на червоного карлика.

Для максимально точного визначення координат зірок туманності Андромеди вже в 2011 році Європейське космічне агентство (ESA) запустить космічний телескоп Gaia. Дані з цього зонду дозволять визначити, чи відбудеться все ж зіткнення дисків найбільших галактик, або злиття очікує лише темну матерію, яка супроводжує Чумацький Шлях і туманність Андромеди.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.