Незручна правда про нашу еволюцію?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 30.11.2010 19:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12296

Чому у красивих людей частіше народжуються дочки, ніж сини? Тому що для жінки краса важливіше ніж для чоловіка, відповідає еволюційний психолог Сатоші Канацава з Лондонської школи економіки.

Джентльмени віддають перевагу все-таки білявкам

Автор книги “Десять політично некоректних істин про людську природу” (Ten Politically Incorrect Truths about Human Nature) Сатоші Канацава визнає, що деякі з його ідей здаються аморальними, але запевняє, що вони підкріплені науковими даними.

Журналіст Джеремі Лоренс виклав теорії Канацави на сторінках The Independent.

1. "Гіпотеза Тріверса-Уільярда" говорить: якщо батьки можуть передати дітям риси, більш сприятливі для осіб певної статі, дітей цього статі народиться більше. Канацава припустив, що у красивих людей більше дочок, так як з точки зору еволюції головна перевага жінки над її суперницями - краса, і знайшов статистику Національного центру розвитку дитини, яка це підтверджує.

2. Ліберали розумніші консерваторів. Канацава відшукав дані, що середній IQ молодих людей, які іменували себе "украй ліберальними", становив 106 балів, а тих, хто назвав себе "украй консервативними" - 95. "Еволюція спонукає людей до консерватизму, до того, щоб вони дбали переважно про своїх рідних і друзів. Лібералізм і турбота про невизначену безліч незнайомих людей, які не перебувають з тобою в генетичній спорідненості, - щось новаторське з еволюційної точки зору. Тому розумні діти частіше стають лібералами, коли підростають", - вважає Канацава.

3. Теракти смертників не завжди продиктовані релігійними мотивами. Але якщо релігія фігурує в цій ситуації, це завжди іслам, стверджує Канацава. Швидше, це пов'язано з сексом, чи в даному випадку відсутність сексу. На думку вченого, пояснення в тому, що іслам дозволяє полігамію і, отже, жінок вистачає не на всіх чоловіків. "Для багатьох молодих терористів-смертників мусульманського віросповідання рушійна сила - поєднання полігамії з обіцянкою великого гарему з дів на небесах", - пише Канацава.

4. Любов чоловіків до білявок Канацава пояснює тим, що світле волосся – ознака молодості (з віком вони темніють). Жінка зі світлим волосям - молодша, а отже чоловік підсвідомо прагне мати стосунки з більш репродуктивною жінкою.

5. Полігамію він вважає невід'ємною рисою людської природи: "Якщо майновий розрив великий, жінці краще ділити з кимось багатія, ніж вести моногамний спосіб життя з бідняком".

6. Подружжя, у яких є сини, а не дочки, рідше розлучаються, адже синам батько потрібніший: він гарантує, що нащадок успадкує багатство і соціальний статус. Постійна присутність батька у родині має важливе значення для сина, але не настільки вирішальне значення для його дочки, вважає Канацава.

7. Тенденція до скоєння злочинів має пік у підлітковому віці, а потім швидко знижується. Але ця крива не обмежується злочинами. У конкурсі на авторитет серед товаришів (або є сексуальних конкурентів) чоловіки можуть діяти силою або вони можуть демонструвати власну конкурентоспроможність шляхом своєї творчої діяльності.

8. Кризу середнього віку чоловіків Канацава пояснює не старінням, а тим, що їхні дружини виходять з репродуктивного віку.

9. Сексуальні інтрижки чоловіків-політиків учений вважає нормою: до політичної влади чоловіки тому і прагнуть, аби привабити більше жінок.

10. Сексуальні домагання, яким чоловіки піддають жінок на роботі – не дискримінація жінок, а лише частковий прояв поведінки чоловіків із потенційними конкурентами, вважає Канацава.

На початку цього року Сатоші Канацава опублікував статтю, де стверджує, що політична, релігійна та сексуальна поведінка може бути відображенням інтелекту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.