Дружба (російська версія)

Автор/джерело -  © Комерсант



Дата публiкацiї - 20.10.2006 20:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1233

Ми багато чули на виборах, що підтримавши нинішню правлячу партію, ми отримаємо дружбу північного сусіда. Сьогодні московська газета “Комерсант” розповіла російським й українським громадянам чого саме варта ота “дружба” у кремлівській версії, - газ ціною за $130 (а не $95).

Росія вимагає від України низку політичних і економічних поступок в обмін на збереження ціни на газ у 2007 році на рівні 130 дол. за тисячу кубометрів.

Москва вимагає якнайшвидшого проведення референдуму щодо вступу України до НАТО, продовження термінів перебування Чорноморського флоту РФ на території України після 2017 року, а також п'ятирічного співробітництва з компанією “RosUkrEnergo”.

За інформацією джерела, близького до проведення переговорів, ці пропозиції обговорювалися в Москві під час вересневої зустрічі президента Володимира Путіна з прем'єром Віктором Януковичем.

Саме тоді посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін повідомив про те, що обговорюються умови постачань газу по $130 за тисячу кубометрів.

Учасники ринку ПЕК назвали ці вимоги "збереженням" нинішньої ситуації на газовому ринку.

"Наш договір від 4 січня цього року і так укладений на п'ять років. Тому мова йде лише про виконання вже діючих домовленостей ",– пояснив у четвер прес-секретар "RosUkrEnrgo" Андрій Кнутов.

"Росія запропонувала Україні зберегти існуючу схему газових постачань",– сказало джерело в "Нафтогазі України".

Джерело видання в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго пояснило, що закупівля газу в Туркменії після "вересневого контракту 'Газпрому'" взагалі не обговорюється. Нагадаємо, що на початку вересня "Газпром" погодився протягом трьох років купити в Туркменії 162 млрд. кубометрів природного газу за ціною $100 за тисячу кубометрів.

У Партії регіонів стверджують, що такі умови з Росією їхні представники обговорювати не могли. "Чесно кажучи, для мене це все повна маячня. Договір укладено до 2017 року і якого чорта, скажіть мені, і хто взагалі може порушувати питання про його продовження зараз? Хто до нас звертався? Це порушення всіх міжнародних норм!" ,– заявив заступник керівника фракції Євген Кушнарьов.

Тим часом у "Нашій Україні" не виключають, що Віктор Янукович готовий виконати вимоги, поставлені російською стороною.

"Я думаю, перед Віктором Януковичем стоїть дуже важкий вибір, – або бути патріотом, або продовжувати залишатися разом із усією партією кремлівським холуєм! Якщо прем'єр не навчиться посилати куди треба кремлівських яструбів, він стане політичним трупом", – заявив народний депутат Борис Безпалий.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.