Вчені виявили бактерії, які змінюють уяви про життя

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 3.12.2010 12:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12336

Фахівці NASA виявили у водах каліфорнійського озера Моно бактерії, в ДНК яких замість фосфору, входить миш’як. Дане відкриття може привести до перегляду таких понять як життя і живе і розширити поле для пошуків позаземного життя.

Про це фахівці NASA заявили під час прес-конференції у четвер, 2 грудня.

На сьогоднішній день вченими доведено, що життя всіх живих істот на Землі - від бактерій до слонів - залежить від шести хімічних елементів: кисню, вуглецю, водню, азоту, фосфору і сірки. Інші елементи, зокрема метали, присутні в живих організмах у слідових кількостях, хоча можуть відігравати критично важливу роль.

Однак, за словами авторів дослідження, бактерії, знайдені у водах солоного озера Моно, здатні вбудовувати в молекули ДНК і РНК миш'як замість фосфору і при цьому нормально функціонувати.

Таким чином вперше вдалося виявити живий організм, у якому відбулася заміна однієї з абсолютно незамінних цеглин життя, як вважалося, що значно розширює рамки дозволеного для живих істот.

За словами автора дослідження Фелісія Вольф-Саймон з астробіологічного підрозділу NASA, відкриття не доводить існування паралельного життя у Всесвіті, проте збільшує ймовірність перебування на інших планетах живих істот.

Вольф-Саймон і її колеги вибрали мешканців озера Моно як об'єкт для вивчення, тому що вода в цій водоймі відрізняється високим вмістом лугів і солей, зокрема - солей миш'яку.

У таблиці Менделєєва миш'як розташований під фосфором і дуже схожий на нього за фізико-хімічними властивостями. Саме через це організм не може відрізнити миш'як від фосфору і дозволяє йому брати участь у процесах обміну речовин.

Нагадаємо, раніше астрофізики побудували чисельну модель розвитку цивілізацій у галактиці Чумацький Шлях і з'ясували, що в умовах, схожих на земні, життя на інших планетах може виникнути і розвиватися.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.