Фирташ був “у вузькому колі” Президента Ющенка

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 3.12.2010 13:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12338

Дмитро Фірташ брав активну участь у переговорах за участю екс-президента Віктора Ющенка, хоча офіційно довіреною особою не був.

Олег Рибачук

Про це сказав екс-глава секретаріату президента (2005-2006 роки) Олег Рибачук газеті "КомерсантЪ-Украина", коментуючи публікацію у Wikileaks про взаємини Фірташа та Ющенка.

"Офіційного статусу в нього не було", - сказав Рибачук на запитання, чи був Фірташ довіреною особою Ющенка у 2006 році.

"Але мені відомо, що в січні 2006 року в Карпатах, де відпочивав Ющенко, відбулася зустріч, присвячена газовій кризі, на якій був присутній і Фірташ. У ній брало участь вузьке коло людей - ті, хто справді виробляв рішення з цього питання", - сказав Рибачук.

"Крім Фірташа, на зустріч запросили деяких скандально відомих радників президента, яких я потім звільнив. У їх числі - відомий вам сирієць, який став потім медійним і металургійним магнатом", - додав він.

На запитання, чи часто Фірташ бував у секретаріаті президента Ющенка, Рибачук відповів: "У період мого керівництва зустрічей Фірташа і Ющенка в секретаріаті не було, інакше я б про це знав".

"Наскільки часто вони зустрічалися в приватній резиденції президента, мені невідомо, але, як розповідали мені колеги, він брав дуже активну участь у переговорах", - додав він.

Рибачук розповів, що він не вважав за можливе для себе брати участь у переговорах із Фірташем, хоча Ющенко якось просив його про зустріч зі співвласником RosUkrEnergo.

"Я не раз заводив із президентом розмову про те, що газова схема за участю RosUkrEnergo неприпустима. Щораз у відповідь Віктор Андрійович просто мовчав і відводив очі. З багаторічного досвіду спілкування з ним я чудово знаю цю реакцію: Ющенко мовчить, якщо він не згоден із твоїми доводами, але не може аргументовано сперечатися", - пояснив Рибачук.

"Я пам'ятаю фрагмент однієї нашої бесіди. Ющенко сказав мені з якогось приводу: "Слухай, переговори про це з Фірташем". Я тоді просто змінився на обличчі й заявив, що не буду цього робити. На що Ющенко відповів: "Ну, добре, я зустрінуся з ним сам", - згадав він.

При цьому Рибачук запевнив, що Фірташ не бував у штабі Ющенка у період "помаранчевої революції" або президентської виборчої кампанії: "Ні, це виключено. У мене чудова пам'ять на обличчя, вироблена за 6 років роботи на митниці аеропорту "Бориспіль". Можу гарантувати, що в штабі я цієї людини не зустрічав".

Але, за словами Рибачука, Ющенко знав, що за RosUkrEnergo стоїть Фірташ, "ще у 2005 році".

"Були люди, які організовували їхні контакти, зокрема керівник відомої газети – односелець Ющенка. Ще одним впливовим посередником був колишній радник президента зі сірійським прізвищем, про якого я говорив раніше", - сказав він.

Нагадаємо, сайт WikiLeaks оприлюднив інформацію, що співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ у 2008 році зізнався у зв'язках з Семеном Могилевичем, якого вважають "ватажком ватажків" російської мафії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.