В української армії немає ні реальних цілей, ні грошей

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 6.12.2010 10:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12355

У понеділок 6 грудня виповнюється 19 років Збройним силам України. За цей час армія так і не визначилася з концепцією свого розвитку. Причина тому - часта зміна концепції зовнішньої політики владою Україні.

Українська армія за всі роки існування незалежної України не могла похвалитися достатнім фінансуванням. Грошей, що виділяються армії сьогодні, вистачає лише на прокорм. У 2010 році на Міністерство оборони виділили 8,641 мільярда гривень. З них 6,648 мільярда відведено на "утримання особового складу". Близько 101 мільйона гривень виділено для реформування та розвитку ЗСУ.

На керівництво та військове управління ЗСУ виділено практично удвічі більше. Для порівняння - на реформування та розвиток армії Польщі виділено 1,27 мільярда доларів. У цілому ж Міністерству національної оборони Польщі виділили в 2010 році 8,42 мільярда доларів США.

Військовий бюджет України малий навіть за скромними запитами самих українських військових. Крім того, враховуючи прогнозні показники фінансування оборонних витрат, затверджені урядом, істотного збільшення фінансування армії не передбачається.

Але і з тими грошима, які уряд виділяє армії, в Міноборони не вміють поводитися. "Серйозну стурбованість викликає перегляд пріоритетів створення нових видів озброєнь. Замість АН-70 і кораблів класу "Корвет" МОУ як і раніше буде закуповувати танки, хоча будь-який військовий експерт і не експерт сьогодні скаже, що ефективність застосування танків в умовах сучасної війни досить сумнівна" , - зазначає політичний експерт Олексій Мельник.

З ним солідарний начальник Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Валентин Бандрак. "Припинення фінансування державних програм щодо створіння корабля класу "Корвет", літака Ан-70 і з модернізації вертольотів - дуже проблематичні речі для армії. Хоча безпосередньо ці проекти і не пов'язані з питаннями обороноздатності країни, але вони дозволяли розвивати України військово-технічне співробітництво. Зокрема, на прикладі "Корвета", із західним світом, що дозволяло залучати їх технології ", - зазначив він.

Такі проблеми з плутаниною щодо фінансових коштів в армії насамперед пов'язані з тим, що ЗСУ просто не мають чіткої концепції розвитку.

Президент Віктор Ющенко любив базікати на армійську тематику і побавитися віськовими іграшками

Прийшовши до влади в якості Президента, Віктор Янукович проголосив нові орієнтири у зовнішній політиці України. Головною метою нової влади стало досягнення "позаблокового статусу" нашої країни. Парламентська більшість внесла всі необхідні зміни в законодавчу базу, однак ніхто не розробив жодну нову військову доктрину, ні нового законодавчого акту про національну безпеку.

Більш того, реформи, які проводилися в ЗСУ до приходу команди Януковича, тепер будуть згорнуті все почнеться по-новому, що коштує ще більших грошей.

У свою чергу ж керівництво Міноборони продовжує демонструвати оптимізм. "У цьому році нам вдалося стабілізувати ситуацію в ЗСУ", - заявив 4 грудня на зустрічі з особовим складом ЗСУ Михайло Єжель.

Незважаючи на провалену, за його словами, програму розвитку Збройних сил на 2006-2011 роки, рівень недофінансування якої становив 17 мільярдів гривень, армії вдалося "реанімувати" 13 літаків і запустити роботи з ремонту ряду українських суден.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.