Прем’єр Азаров доручив обрізати надвисокі пенсії

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.12.2010 17:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12366

Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив Голові правління Пенсійного фонду разом з Міністерством фінансів терміново підготувати законопроект у першу чергу про обмеження максимального розміру пенсії.

Про це повідомив Департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату КМУ.

«Абсолютно неправильно і несправедливо, що одні люди у нас отримують по 800 гривень пенсії, а інші – по 50 тисяч, причому отримують із солідарного фонду, - підкреслив Глава уряду. - Розробіть такий законопроект, щоб уже з 1 січня наступного року ми ліквідували цю соціальну несправедливість, створену попередньою владою. Порахуйте, як обґрунтовано обмежити максимальний розмір пенсії – можливо, 10-12 мінімальних пенсій, і порахуйте, яку економію коштів це дасть».

Крім цього, прем’єр-міністр доручив розглянути питання про зміну віку виходу на пенсію для окремих категорій громадян: «Почати треба з державних службовців. Порахуйте, яка економія коштів буде від збільшення віку виходу на пенсію для чиновників. Водночас розберіться і запропонуйте, як і для кого розумно обмежити можливість пільгового виходу на пенсію, буває, у 35 років. Як стимулювати людей працювати довше і відкладати отримання пенсії. А після подолання дефіциту Пенсійного фонду можна буде повернути ці «відтерміновані» пенсійні виплати».

Також прем’єр-міністр переконаний, що негайно треба переходити до накопичувальної системи пенсійного страхування. Це стимулюватиме людей, по-перше, не отримувати зарплату «в конверті», по-друге, максимально довго працювати і наповнювати свій персональний пенсійний рахунок. Глава уряду доручив терміново розробити відповідний законопроект.

Азаров наголосив, що всі законопроекти, які є складовою пенсійної реформи, мають враховувати світовий досвід пенсійних реформ, а також обов’язково мають бути ретельно опрацьовані з профспілками, роботодавцями, експертами, громадськими організаціями.

В свою чергу Голова правління Пенсійного фонду Ботс Зайчук поінформував прем’єр-міністра про стан справ із пенсійним забезпеченням в Україні. Зокрема, він підкреслив, що не дивлячись на труднощі із наповненням Фонду, всі пенсії виплачуються своєчасно і в повному обсязі.

«Пенсійні виплати здійснюються у повному обсязі, у встановлений законом термін. Листопад ми профінансували, і до 25 грудня повністю виплатимо пенсії за грудень»,- заявив керівник Пенсійного фонду.

Водночас він підкреслив, що незважаючи на зростання на 19% порівняно з минулим роком доходів Пенсійного фонду, дефіцит коштів поточного року становить 26,6 мільярда гривень. Минулого року країна втратила майже мільйон робочих місць, знову поширилась виплата «тіньових» зарплат і незаконна неповна виплата зарплати, незмінною залишена спрощена система оподаткування, яка дуже мало дає в солідарний Пенсійний фонд. Тому такий же дефіцит очікується наступного року. Отже, Пенсійний фонд і далі змушений брати позички.

Бездефіцитна робота Фонду, на думку Голови правління, можлива лише за умови оптимізації пенсійних виплат і законодавчих змін пенсійної системи в цілому.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.