Україна на 145-му місці щодо легкості ведення бізнесу

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 7.12.2010 01:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12374

Україна посіла 145-е місце у глобальному рейтингу легкості ведення бізнесу, розробленому фахівцями Світового банку.

Міжнародні фахівці проаналізували 183 країни й території, Україна у цьому рейтингу випереджає переважно лише деякі країни Південної Азії та Африки. Як зауважують експерти-економісти, головна проблема для підприємців в Україні – адміністративні бар’єри.

У рейтингу легкості ведення бізнесу цього року лідирує Сінгапур. До першої п’ятірки увійшли також Гонконг, Нова Зеландія, Великобританія та США.

Україна, порівняно з минулорічним звітом, піднялася на дві сходинки – зі 147-го на 145-те місце.

Керівник представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер наголошує, що український уряд намагається проводити реформи для пом’якшення бізнес-клімату, проте ці зусилля не порівняти із зусиллями країн, які потрапили до сотні.

«Так, Україна зробила дещо: трохи поліпшила інвестиційний клімат, зменшила вимоги до ліцензування бізнесу. Це важливі кроки, які не можна недооцінювати. Але вони ситуативні і не призводять до глобального ефекту, який можна спостерігати в інших країнах, наприклад, у Грузії», – вважає він.

Податкова система відлякує інвесторів

Цього року у звіті вирішили не враховувати показник зайнятості населення. До критеріїв, за якими визначали легкість ведення бізнесу в тій чи іншій країні, – зокрема процедури відкриття бізнесу, одержання кредитів, захист прав інвесторів, сплата податків.

«Як і раніше, в Україні погана ситуація з податками, з видачею дозволів на будівництво, а також із реєстрацією власності та закриттям бізнесу», – аналізує оприлюднений рейтинг голова українського представництва Міжнародної фінансової корпорації Олена Волошина.

Щодо процедури сплати податків в Україні, то цю категорію у Світовому банку вважають чи не вирішальною для оцінки легкості ведення бізнесу. Аналітики рекомендують українському урядові у якнайшвидші терміни встановити єдину ставку внеску на соціальне страхування, а також запровадити єдиний щорічний платіж для податків на землю, транспортні засоби та довкілля.

Заважає бюрократія

Водночас, на думку виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, питання полягає не стільки в уніфікації податків, скільки у спрощенні процедури їх сплати.

«Проблема в адміністративних бар’єрах для здійснення бізнесу. Наприклад, у тому, скільки днів треба витратити для того, щоб відкрити підприємство, і скільки для того, щоб закрити. Податки – це дійсно дуже важливе питання, але в українських умовах наріжним каменем залишається саме питання адміністрування цього процесу», – додає він.

Нині, за підрахунками Світового банку, в Україні передбачено 135 податкових платежів на рік, а для здійснення всіх цих розрахунків підприємствам щороку доводиться витрачати понад 650 годин.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.