Допит керівників “Свободи” засвідчив стрімке перетворення України у поліцейську державу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 7.12.2010 02:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12375

Допит керівників Всеукраїнського об’єднання “Свобода” у справі щодо акцій протесту проти Податкового кодексу ще раз засвідчив, що Україна стрімко перетворюється у поліцейську державу, а МВС - у репресивний орган щодо противників режиму.

Українська міліція, за своїми методами роботи, лишається повноцінною правонаступницею НКВС

Про це після допиту заявив заступник голови ВО "Свобода" Андрій Мохник, повідомляє прес-служба об`єднання.

Представників МВС під час допиту по суті цікавило чи не єдине питання: чим займається Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Також слідчий ГУ МВС України старший лейтенант Репчук О.В. наполегливо вимагав надати повні списки членства ВО "Свобода" із зазначенням їхнього місця роботи, адреси проживання та контактних даних.

"Мета цих допитів очевидна:

1. Повертається стара кагебістська практика: немає жодної політики – є суцільний кримінал. Саме так діяло ЧК-ГПУ-НКВД-КГБ у боротьбі з політичними опонентами, навішуючи на них кримінальні справи. Справа по наметовому містечку на Майдані, якщо вона і можлива, то лише як цивільна, бо учасники акцій протесту вийшли на захист своїх конституційних прав і не мали жодних мотивів заподіювати майнову шкоду. Тому Київська міська державна адміністрація мала би подати цивільний позов про відшкодування збитків до організаторів акцій протесту. Натомість порушена кримінальна справа, і нею займається УБОЗ, щоби продемонструвати українцям, що на Майдані збиралися не для захисту своїх прав, а для вчинення кримінального злочину.

2. Залякати учасників акцій протесту. Очевидно, більшість учасників акцій протесту жодного разу в своєму житті не були суб'єктами розгляду кримінальної справи. Їхній допит, навіть у якості свідків у кримінальній справі, покликаний остудити протестні настрої. А виглядає, що такі допити стануть тотальними.

3. Перешкоджання політичній діяльності ВО "Свобода" та інших організацій-учасників протестів. Перманентні допити призначені щоби відривати від поточних справ керівників організацій.

4. Головне. Привчити слідчих, які розслідують серйозні кримінальні справи, пов'язані із грабунком, бандитизмом та вбивствами до думки, що політики, громадські діячі та активісти є практично такими самими злочинцями, з якими слідчі стикаються під час своєї повсякденної роботи. Така "адаптація" слідчих потрібна для того, щоби після команди "фас!" з вулиці Банкової в них не було жодних питань щодо доцільності політичних переслідувань", - зазначив Андрій Мохник, коментуючи хід допиту.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" розцінює допит керівників об'єднання у МВС як продовження політичних репресій українофобського режиму Януковича. Спроба притягнути до відповідальності за користування конституційним правом на мирне зібрання – це ніщо інше, як брутальне порушення Конституції та встановлення поліцейського режиму в Україні. А МВС перетворюється у знаряддя політичного тиску, який замість боротьби зі злочинністю, використовується режимом як каральний орган проти своїх суперників.

Перелік осіб, викликаних на допит у Києві, дивним чином збігається з тими, кого викликали у справі щодо протестів проти так званих Харківських угод.

У "справі гранітної плитки" допитують керівників протестних організацій

Звинувачених у кримінальній справі за фактом пошкодження гранітного покриття на Майдані Незалежності під час проведення акцій протесту проти Податкового кодексу поки що немає.

Про це УНІАН повідомив член правління Інституту “Республіка” Володимир Чемерис.

В.Чемерис розповів, що сьогодні на 10 годину ранку його викликали до Слідчого управління ГУ МВС у Києві. При цьому суть справи, з якої запрошено правозихисника, у повістці не була вказана.

"Як свідків сьогодні викликали, за моїми підрахунками, понад 10 осіб. У тому списку, що я бачив, окрім мене, фігурують такі прізвища: Мельниченко і Михайленко (КУПР), Ігор Мазур (УНСО), Оксана Продан, Олександр Данилюк і чомусь керівники київської "Свободи" Мохник та Іллєнко, які не мали до цих протестів жодного стосунку", - сказав В.Чемерис.

За його словами, запитання слідчого стосувалися діяльності правозахисної організації Інститут "Республіка" (організація виступає за дотримання свободи мирних зібрань в Україні - УНІАН). Також слідчого цікавило, хто і яким чином встановлював намети на Майдані, хід акцій протесту та їх матеріальне забезпечення.

"На мою думку, справа безперспективна. І масовий виклик "свідків" саме сьогодні вранці був спробою перешкодити найактивнішим особам брати участь у сьогоднішньому мітингу. Хоча я й не збирався", - зазначив В.Чемерис.

Як ми повідомляли раніше, міліція порушила кримінальну справу за фактом пошкодження гранітної плитки під час несанкціонованого встановлення наметів на Майдані Незалежності у Києві підприємцями, які протестували проти Податкового кодексу. У ЦГЗ зазначили, що справу порушено за статтею 194 (навмисне пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Працівники комунального підприємства «Київблагоустрій» підраховують збитки. За попередніми даними, вони сягають щонайменше 200 тис. грн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.