Талісмани Євро-2012 - два дауни, які лякають дітей

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 7.12.2010 02:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12376

Президент Асоціації “Спадщина України” Ірина Квасниця вважає, презентовані символи Євро-2012 ляльки-близнюки Славек і Славко жахливі. А рух FEMEN запропонував альтернативні талісмани.

На обличчях талісманів Євро-2012 побачили ознаки даунізму

Про це вона заявила у коментарі для Gazeta.ua.

"Найбільше дивує, що не було громадського обговорення, що ескізи ляльок не винесли на публіку, - обурилася вона. - Ми їх побачили тільки на презентаціях у Києві і Львові. Лялька Славко не відповідає нашим ментальним уявленням про українську культуру, про те, як має бути представлена Україна на заході світового масштабу. Ми не маємо права виглядати неповноцінною нацією".

На думку Ірини Квасниці, для дітей такі ляльки непридатні.

"Я педагог, глибоко вивчала дитячу психологію, займаюся розробкою навчально-методичних програм. Розробила програму "Великий світ маленької дитини" для дітей 3-11 років. Наша асоціація створила посібники для вчителів, дитячі книжки-розмальовки, спеціальну методику для роботи дітей з природнім матеріалом і першу українську ляльку для рольових ігор у дошкільних закладах і молодших класах".

"Світова педагогіка виробила певні критерії до навчально-методичних посібників, - пояснює фахівець. - Лялька — це теж посібник. Вона має бути яскрава, з чітко вираженими очима і промальованими рисами обличчя, статурою, статевою приналежністю. Не за рахунок статевих органів, а вторинних характеристик, тобто одягу. Дитина, яка тримає в руках правильну ляльку, визначає своє місце у світі, свою статеву приналежність. Через гру з лялькою соціалізується. Зараз багато осіб 20-30-річного віку, які не можуть визначити, хто він — чоловік чи жінка. Це наслідок неправильного виховання".

За словами Ірини Квасниці у представлених символів Євро-2012 риси неповноцінних людей.

"Стерті риси обличчя, круглі очі, погляд спрямований в нікуди — це явні ознаки даунізму. Дві гарні, досконалі, високорозвинуті нації — українці і поляки — представлені у формі двох даунів. Є ще півтора року до Євро. Тим лялькам треба зробити гарну статуру і нормальні обличчя. Те, що вони близнюки — це мудра ідея, аби не показати вищість однієї нації над іншою. Імена Славко і Славек, які дали талісманам, цілком нормальні. Славко - це зменшувальна форма від Ярослав, Мирослав, Святослав, вони популярні і в Україні, і в Польщі. Хоча така форма більше властива для Галичини. У Східній і Центральній Україні кажуть "Славік". Тому може бути деяке несприйняття. Якби було більше варіантів і всенародне обговорення, могли б вибрати щось краще".

На думку педагога, представлені ляльки завдадуть тяжких психологічних травм дітям, які візьмуть їх до рук, і сформують у них комплекс власної неповноцінності.

"Коли на стадіоні у Києві батьки однієї дівчинки років шести-семи хотіли її сфотографувати з цією лялькою, у неї була істерика. Батько підхопив її на руки. Цих ляльок виготовлять тисячами, через 15-20 років діти виростуть і спитають, чи була у нас олія в голові, коли отаку річ вам пропонували. Через те, поки не пізно, зовнішній вигляд і риси обличчя треба допрацювати".

В той же час, талісмани сподобалися Андрію Шевченко, який є послом Євро-2012 від України і нападником київського "Динамо".

"Обидва талісмани є дуже гарними. Мушу визнати, що вони справили на мене враження і дуже мені сподобалися", - сказав Шевченко.

"Обидва талісмани безперечно сподобаються дітям і будуть чудовим символом Євро-2012. Побачимо, якими будуть реакція та прийом, але я певен того, що вони будуть позитивними", - додав Шевченко.

FEMEN запропонував альтернативний варіант талісмана Євро-2012

Жіночий рух FEMEN запропонував альтернативний варіант талісмана Євро-2012.

Замість Славека і Славка дівчата з FEMEN пропонують Блядека і Блядка, повідомляє Табло ID.

"Блядек і Блядко люблять секс, футбол і пиво. На думку руху Femen, дані персонажі найбільш точно відображають плани й задуми УЄФА на євротурнір з футболу в Україні та Польщі", - йдеться у прес-релізі FEMEN.

Дівчата з руху FEMEN запевняють, що вони стурбовані тим, що в Україні під Євро-2012 може вирости рівень секс-туризму, проституції, злочинності та епідемій. А також вони нагадують про "свої вимоги до УЄФА та Мішеля Платіні особисто".

Так, FEMEN вимагають від УЄФА прийняти соцпрограму стосовно секс-туризму та проституції в Україні, тощо.

"Femen продовжує наполягати, що лише криміналізація клієнта повії до Євро-2012 послужить протидією "борделізаціі" Україна", - йдеться у релізі активісток.

І наостанок, "феменівки" пригрозили, що будуть і надалі перешкоджати всім офіційним заходам Євро-2012, влаштовувати акції протестів і провокації. Аж доки не будуть виконані всі їхні вимоги до УЄФА та Верховної Ради.

Наразі перевірити цю інформацію не є можливим, оскільки офіційний блог жіночого руху в Живому Журналі вчора зазнав хакерського нападу і вся інформація на ньому на даний момент спотворена.

Як вже повідомлялося, шляхом голосування вболівальників на офіційному сайті УЄФА було вирішено: близнюків-талісманів чемпіонату Європи з футболу 2012 року зватимуть Славек та Славко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.