Wikileaks розсекретив пропозиції щодо реформ в Україні

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 7.12.2010 15:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12384

У числі перехоплених WikiLeaks телеграм дипломатичного відомства США є документи, що стосуються України — зокрема пропозиції щодо реформ, які потрібно провести в країні.

У низці телеграм американського посольства в Україні є пропозиції щодо тих реформ, які потрібно провести в країні. Український співрозмовник американського посла Джона Теффта підготував програму розвитку українських реформ і передав її США. США програму схвалили, передали МВФ, який і наполіг на її виконанні як на умові одержання кредиту.

Нижче йде список реформ, які, згідно з пропозиціями «українського джерела» США за допомогою МВФ «продавили» в Україні:

1. Підвищити пенсійний вік — на два роки для чоловіків. На три — для жінок. Знищити право на достроковий вихід на пенсію і звичай вважати рік за два на небезпечних підприємствах.

2. Знищити інститут спеціальної пенсійної грошової допомоги, яка надається вченим, державним службовцям, керівникам державних підприємств.

Обмежити пенсії працюючим пенсіонерам. Встановити пенсійний вік офіцерам армії у 60 років.

3. Підвищити ціну газ для муніципальних підприємств на 50%, удвічі для приватних споживачів. Збільшити вартість електрики на 40%. Дозволити встановлення цін ЖКГ. Допустити зростання цін, співвідносно до зростання цін на газ. Збільшити акциз на бензин на 60 євро.

4. Скасувати пільги та підвищити податки на транспорт на 50%. Не підвищувати прожитковий мінімум, балансувати соціальну ситуацію за рахунок точкових субсидій.

5. Приватизація всіх шахт і скасування всіх субсидій. Скасування всіх пільг для підприємств ЖКГ, транспорту тощо. Скасування державної підтримки пологів, безкоштовного харчування, підручників.

6. Обмежити практику спрощеного оподаткування. Скасувати практику пільг із ПДВ у сільських місцевостях. Аптеки та фармацевти будуть платити ПДВ.

7. Скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Скасувати субсидії для виробників свинини і курятини.

8. Скорочення складу міністерств до 14. Нехай буде один віце-прем'єр. Скасувати посаду міністра кабінетів міністрів. Знищити шість міністерств. Підпорядкувати всі державні органи міністерствам. Податкова адміністрація, митниця, фонд держмайна повинні увійти до міністерства фінансів.

9. Обмежити зайву оплату державних осіб.

10. Допомога по безробіттю має нараховуватися тільки після мінімального періоду у шість місяців роботи. Оплачувати лікарняні на рівні 70% від заробітної плати, але не нижче прожиткового мінімуму. Оплачувати лікарняний починаючи тільки з третього дня хвороби.

Низку цих пропозицій, озвучених українським співрозмовником Теффта, — уже виконано. Решта — у процесі реалізації.

При цьому, все вказує на те, що джерело це — колишній міністр економіки України Віктор Пинзеник («український Гайдар», звільнений свого часу з уряду Юлії Тимошенко-ред.).

Нагадаємо, 7 грудня був заарештований засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж.

6 грудня заступник голови парламентського Комітету з питань закордонних справ Леонід Кожара заявив, що ходив «на сповідь» до посольства США.

29 листопада сайт Wikileaks оприлюднив таємні документи уряду США, що розповідають про повідомлення, які американські посольства по всьому світу надсилали до Вашингтона. Згідно з повідомленнями преси, обсяг опублікованих матеріалів набагато більший, ніж сумарний розмір раніше викладеної інформації щодо Афганістану та Іраку.

Водночас влада Швеції видала міжнародний ордер на арешт Ессанджа за звинуваченням у згвалтуванні і сексуальному розбещенні. Сам Ессандж усі звинувачення відкидає.

У публікаціях Wikileaks, серед інших, йдеться про те, що екс-глава МВС Юрій Луценко отримав наказ заарештувати соратників Юлії Тимошенко Олександра Турчинова та Андрія Кожем'якіна за те, що вони намагалися приховати зв'язок Тимошенко з кримінальним бізнесменом Семеном Могилевичем. Про це колишній міністр розповів послу США в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.