Україна, в числі ще 19 країн, бойкотує вручення Нобелівської премії миру

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 7.12.2010 18:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12390

Церемонію вручення Нобелівської премії миру проігнорували 19 країн на чолі з Китаєм. Серед держав, які не прислали дипломатів на міжнародний захід, - Росія та Україна.

Протести на підтримку Лю Сяобо

Нобелівський комітет Норвегії оголосив про те, що КНР і ще 18 країн відмовилися відвідати церемонію вручення Нобелівської премії миру на знак протесту проти нагородження премією китайського дисидента Лю Сяобо, повідомляє ТСН.ua.

Згідно з повідомленням, бути присутнім на церемонії відмовилися країни, серед яких багато таких, що мають при владі тоталітарні та напівтоталітарні режими, - Україна, Росія, Казахстан, Китай, Колумбія, Туніс, Саудівська Аравія, Пакистан, Сербія, Ірак, Іран, В'єтнам, Афганістан, Венесуела, Філіппіни, Єгипет, Судан, Куба і Марокко.

Офіційні причини відмови країн від участі в церемонії наразі не повідомляються.

Китай активно висловлював протест з приводу вручення премії дисиденту Лю Сяобо, засудженому на 11 років "за заклики до повалення державного ладу".

Україна на шляху до повернення часів ГУЛАГу?

Члени комітету вирішили удостоїти дисидента вищої гуманітарної премії за "його тривалу і ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї".

Раніше повідомлялося, що шість країн мають намір бойкотувати церемонію вручення Нобелівської премії миру - своїх дипломатів не збиралися присилати Росія, Китай, Ірак, Казахстан, Куба та Марокко.

Пізніше заступник адміністрації президента Ганна Герман заявила, що у "бойкотуванні" Нобеля немає політичного контексту, і український посол в цей день буде на нараді в Києві. Пізніше цю інформацію підтвердили й у МЗС,


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.