Інфляція в Україні складе 1% у грудні і 11% за підсумками року

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 8.12.2010 12:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12399

У грудні очікується інфляція на рівні 1%, повідомили у ІГ ТАСК. Експерти передбачають збереження позитивної тенденції щодо харчової продукції.

"Ймовірно, ціни яєць та курятини будуть стабільні, або покажуть незначне зниження. Припускаємо збереження зростання цін на молочну продукцію через низький рівень і якість сировинної бази", - розповів Андрій Шевчишин, аналітик ІГ ТАСК.

За словами експерта, адміністративно утримується ціна на рибну продукцію при низькій маржі та зниженні вилову. Тому в цьому сегменті закладається можливість цінового зростання. Передбачається збереження зростання цін на цукор і кондитерські вироби, що пов'язано з високими світовими цінами, низьким внутрішнім врожаєм і поганою якістю коренеплодів.

Для України особливими ризиками є зростання вартості нафти і газу, що позначається на вартості палива. Драйвером зростання буде виступати світове зростання вартості нафти, зміцнення долара проти гривні, а також підвищення акцизів на нафтопродукти з 2011 року в новому Податковому кодексі. Зростання цін на паливо призведе до підвищення витрат, що в кінцевому рахунку мультиплікативним ефектом позначиться на зростанні вартості широкого кола товарів і послуг.

Окремим доробком для зростання цін, за словами Шевчишина, може стати норма податкового кодексу, в якій витрати на єдиноподатника не входять до складу валових витрат. Таким чином, компанії, що використовують єдиноподатників, будуть переглядати контракти і, ймовірно, підвищувати витрати.

У цілому ситуація із споживчими цінами в листопаді дозволяє знизити оцінку рівня інфляції за підсумками 2010 року до 9,3%. Ймовірно, що в поточних умовах адміністративного регулювання інфляція за підсумками року не перевищить 10%, що відповідає меморандуму з Міжнародним валютним фондом: у 2010 році базова інфляція буде однозначною - до 10%, споживчі ціни - до 12%.

У 2011 році експерти прогнозують інфляцію на рівні 11%, при цьому є ризики для підвищення цієї оцінки. Цінові тенденції січня і лютого 2011 року будуть показовими в розрізі впливу нового Податкового кодексу на споживчі настрої і динаміку цін. На 2011 рік збережуться чинні чинники зростання інфляції, серед яких головною буде інфляція витрат через зростання вартості палива, газу та електроенергії.

Очікується 25%-е підвищення цін на опалення, дворазове збільшення вартості електроенергії у квітні і 39%-е зростання ціни електроенергії в серпні. Також очікується 50%-е зростання вартості газу для населення в квітні 2011 року. Мультиплікативний ефект від підвищення цін енергетичних ресурсів буде відчуватися щодо більшості груп товарів. Завершення адміністративного регулювання ринків також може спровокувати стрибок цін для покриття накопичених витрат.

Як повідомлялося раніше, інфляція в Україні в листопаді 2010 року сповільнилася до 0,3% порівняно з 0,5% у жовтні і 2,9% у вересні, повідомив Державний комітет статистики. З початку 2010 року інфляція досягла 8,2% порівняно з 11,3% за аналогічний період 2009 року. У річному вираженні споживча інфляція в Україні за підсумками листопада поточного року сповільнилася до 9,2% з 10,1% за підсумками жовтня.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров відзначив, що в уряді України сподіваються: показники інфляції в 2010 році будуть нижчими 10%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.