Аби догодити Кремлю. Інститут національної пам’яті знищують, щоб позбавити українців права на власну історію

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 8.12.2010 13:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12400

Янукович має намір в рамках адмінреформи ліквідувати Інститут національної пам’яті, який, серед іншого, опікувався дослідженням та висвітленням тем українського національно-визвольного руху, радянських репресій та голодоморів.

Джерело Радіо Свобода в Адміністрації Президента підтвердило інформацію про намір глави держави позбавити інститут статусу органу виконавчої влади. Таким чином, вважають експерти, в Україні хочуть переглянути бачення історії.

В Україні ліквідують понад 40 державних установ, комітетів та відомств, ідеться у проекті Указу Президента України про систему центральних органів виконавчої влади.

У документі йдеться про те, що реформа має підвищити ефективність системи влади. Частину державних комітетів, служб та інспекцій позбавляють прав ухвалювати нормативні акти, частині – просто змінюють назву.

Проект указу Президента: Інститут зникає безслідно

Однак декілька державних органів влади, зокрема – Інститут національної пам’яті, ліквідують повністю, без передачі їхніх функцій іншим структурам. Про це свідчить текст проекту указу, оприлюднений в тижневику «Коментарі». І хоча документ на сайтах органів влади ще не з’явився, головний редактор «Коментарів» Вадим Денисенко запевняє, що президентський Указ перебуває на фінальній стадії розгляду.

«Чи буде саме в такому вигляді остаточне рішення – я гадаю, відсотків на 80 воно буде таким. Але найбільша проблема не в тому, які відомства об’єднають чи ліквідують. А в тому, що не вирішується проблема дублювання функцій різними відомствами, а то й виконання прямо протилежних функцій», – пояснює Вадим Денисенко.

Закриють – чи заберуть статус органу влади?

Між тим член-кореспондент НАН України, комуніст Валерій Солдатенко, який очолює Інститут національної пам’яті з липня цього року, зауважив, що про намір Президента ліквідувати відомство нічого не знає, і жодних документів такого змісту не бачив.

Нещодавно джерело Радіо Свобода в Адміністрації Президента повідомило, що Інститут національної пам’яті має втратити свій статус, однак залишиться одним із найкраще фінансованих державних підрозділів. Але центральним органом влади він уже не буде, – розповідали в президентській Адміністрації.

Позбавивши Інститут повноважень, влада намагається обрізати важелі його впливу на державу та суспільство, а також – переписати українську історію, – вважає член Громадської гуманітарної ради при Президентові України Валерій Бебик.

«Це буде інститут, який ні на що не впливає, говорить експерт. – Ми розуміємо, що Голодомор – це не просто фізичне знищення мільйонів людей. Він був спрямований на знищення національної пам’яті. А без національної пам’яті не може бути і національної свідомості».

За словами політолога, ліквідація інституту відповідає інтересам не України, а сусідньої держави.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.