«Газпром» заважає західним компаніям долучитися до видобутку газу й нафти в Україні

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 8.12.2010 13:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12401

Допуск «Газпрому» до видобутку вуглеводнів на українській ділянці шельфу Чорного моря призведе до блокування розробки цих родовищ. Також це може стати завадою всесвітньовідомим компаніям долучитися до розробки.

Російський газовий концерн «Газпром» оголосив про створення з Україною двох спільних підприємств для видобутку вугільного метану й розробки родовищ шельфу Чорного моря. Прем'єр-міністр України Микола Азаров негайно це заперечив. За його словами, поки йдеться лише про переговори щодо цього.

Такі повідомлення викликали підозри українських експертів у нещирості російських партнерів. Експерт з енергетичних питань Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначив, що «Газпром» має понад 40 мільярдів доларів боргу, «загруз в трубопровідних проектах» і не має ані вільних коштів, ані технологій, аби інвестувати у видобуток нафти й гау на українській частині чорноморського шельфу.

Успіху від співпраці з «Газпромом» не чекати

З тих самих причин, як нагадав експерт, «Газпром» вже тривалий час відкладає розробку стратегічних родовищ вуглеводнів в самій Росії – в Сибіру та на півострові Ямал. З огляду на таку ситуацію, Омельченко вважає нелогічним очікувати успіху в роботі спільних з російським монополістом підприємств в Україні.

Їхнє створення, на думку експерта, покликане вирішити геть інші завдання: «Мета – зіграти на випередження і заблокувати прихід серйозних інвесторів в Україну», каже Омельченко. Експерт повідомив, що шельф Чорного моря розвіданий лише на чотири відсотки і є привабливим регіоном для інвестицій таких всесвітньовідомих компаній, як "Шеврон", "Шелл", "Ексон Мобіл".

Загроза втрати українського ринку

На його переконання, «Газпром» цей момент дуже турбує. Концерн з Росії не хотів би приходу конкурентів в Україну, аби не втратити свого впливу на український ринок збуту газу. Через це, як вважає Омельченко, газпромівські стратеги пішли на створення ще одного СП з видобутку метану у вугільних копальнях, хоча не мають технологій для цього.

А загроза втрати українського ринку, за словами Омельченка, стала для «Газпрому» ще актуальнішою по тому, як після "газової війни" 2009 року російський державний монополіст втратив частину ринків збуту Євросоюзу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.