Хроніки дерибану. Табачник вигнав донецького ректора, бо він заважав Януковичу будувати хмарочос

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 8.12.2010 19:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12408

У понеділок увечері зняв свою кандидатуру з майбутніх виборів ректора Донецького національного університету академік НАН України Володимир Шевченко.

"Причина того, що я відмовився від боротьби проста: міністерство і місцева влада бачити мене на цій посаді не хочуть", - сказав Gazeta.ua сам Шевченко.

В університеті впевнені, що екс-ректор зняв свою кандидатуру під впливом погроз.

На пост глави університету тепер претендують два кандидати - нинішній в.о. ректора Петро Єгоров (екс-декан обліково-фінансового факультету) і завідувач кафедри економічної кібернетики Юрій Лисенко. Дата виборів офіційно не називається, але, за словами кандидата Лисенко, вони відбудуться вже в цю п'ятницю.

"Учора мені стало відомо про нову дату майже випадково, - поділився Юрій Лисенко. - Я міг би і не довідатися про них, чесно кажучи. Мені подзвонили і повідомили мало не підпільно, про те що вибори переносяться з 15 на 10 - е. І ця квапливість дивує. Я навіть не встиг почати свою передвиборчу компанію, яку Єгоров почав ще до оголошення конкурсу. Говорилося, що це спілкування з колективом, але фактично там звучала його передвиборна програма! Я вважаю, що міністерство визначилося зі своїм кандидатом і будь-який інший претендент, в тому числі я, дуже не бажаний".

Як відомо, 29 липня міністр освіти і науки Дмитро Табачник звільнив з посади ректора Володимира Шевченка. Виконувати обов'язки ректора він же призначив Петра Єгорова. 23 листопада стало відомо про майбутній конкурс.

"Ректора Шевченка вигнали тому, що він би точно заважав побудувати ще один хмарочос будівельної компанії старшого сина Януковича, - коментує правозахисниця Марія Олійник. - Шевченко показав себе, коли протягом 5 років захищав студмістечко від землезагарбників. Заважав їм зводити на університетських землях питний заклад . А тепер знадобилося в самому серці навчально-спортивної частини національного університету поставити хмарочос. Там музей треба робити університетський - про те, як інтелігенція і наука зароджувалися в задимленому промисловому Донбасі. А замість того, щоб зберігати і розвивати, просто хочуть знищити ".

Зустрічаючись з колективом, кандидат Єгоров раніше поділився ідеєю знести корпус філологічного факультету, який є пам'яткою архітектури, щоб на його місці і так само замість спортмайданчика поставити 24-поверховий будинок. За словами Єгорова, побудує цю будівлю спонсор - корпорація "МАКО", якою керує Олександр Янукович, старший син президента країни.

"Весь час, з моменту звільнення Шевченка, Табачник здійснював керування найавторитетнішим ВНЗ Донбасу в ручному режимі, так само були зроблені й кадрові" зачистки", - говорить Марія Олійник. - Звільнені і замінені на слухняних людей 4 з 7 проректорів, та інші. А тепер стає зрозуміло кому і навіщо все це потрібно. Стерти з лиця землі мають намір будівлю факультету, де навчалися Василь Стус, Іван Дзюба, на фасаді якого сам Віктор Янукович (тодішній голова облдержадміністрації) відкрив меморіал Стуса. Вже, за словами Єгорова, провели експертизу , яка дала потрібний висновок: у корпусі філфаку "просіли сходинки".

Правозахисниця вважає, що все це для того, щоб демонтувати корпус і на його місці поставити таку ж висотку, як на місці знесеного адмінбудинку по вул. Б. Хмельницького, 102 і на місці автовокзалу "Північний". Обидва будинки за однією і тим же проектом будувала та ж компанія "МАКО" з Олександром Януковичем на чолі. За її словами, коли Єгоров оприлюднив свої плани, стало зрозуміло чому вигнали з роботи ректора Володимира Шевченка і кому це потрібно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.