Хроніки дерибану. “Нафтогаз” позбавили права на розробку найбільшого родовища країни

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 9.12.2010 10:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12414

НАК “Нафтогаз Україна” втратила ліцензію на розробку найбільшого родовища в країні - Сахалінського. Рішенням Київського апеляційного адмінсуду таке право отримала приватна компанія “Укрнафтобуріння”.

"Нафтогазу" залишається тільки сподіватися, що компанія залучить її до участі в розробці в якості партнера, повідомляє "Комерсант-Україна".

У середу, 8 грудня, в реєстрі судових рішень було опубліковано рішення Київського апеляційного адміністративного суду від 1 грудня, яким ліцензія "Нафтогазу" на видобуток вуглеводнів на Сахалінському газоконденсатному родовищі визнана незаконною. Крім того, суд скасував розпорядження Кабміну від 2 березня про видачу ліцензії НАК. Суд також вирішив, що видобувна компанія "Укрнафтобуріння" має пріоритетне право на користування надрами Сахалінського родовища.

У прес-службі НАК "Нафтогаз Україна", Укрнафти і Мінприроди коментувати рішення суду у середу відмовилися.

Суперечки за право розробляти родовище ведуться останні кілька років. У 2004 році Держкомітет з природних ресурсів позбавив ліцензії на розробку тодішнього партнера компанії Девон - ДК Полтаванафтогазгеологія - і передав її ЗАТ "Укрнафтобуріння". Пізніше Девон і працювала на родовищі Укрнафта намагалися повернути ліцензію в судовому порядку. 4 березня Кабмін доручив Мінприроди видати ліцензію на розробку родовища Нафтогазу. Тоді екс-прем'єр Юлія Тимошенко заявила: "Найбільш потужне родовище газу, яке може дати дешевий газ власного виробництва, - це Сахалінське родовище. Ми нарешті вирвали у них ліцензію і повернули її державному підприємству "Нафтогаз".

Глава Девоні Анджей Дізманскі раніше заявляв, що компанія "Укрнафтобуріння" нібито належить нинішньому голові Мінприроди Миколи Злочевському. Сам пан Злочевський завжди це заперечував. У середу джерело в оточенні пана Злочевського заявило, що компанія "більше не належить Миколі Владиславовичу". За словами джерела, у неї новий склад власників, серед яких група Приват і "два підприємця". Згідно з даними Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку, 10% "Укрнафтобуріння" належать JKX Ukraine, дочірній структурі JKX Oil & Gas.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, те, що відбувається пов'язане з приходом до влади нової команди: "Минулий уряд позбавив ліцензій низку компаній, які отримали їх сумнівним шляхом, наприклад Cadogan Petroleum. Нинішня влада їх повернула, оскільки ці ліцензії були видані або у 2004-му, або в 2007-2008 роках, коли прем'єром був Віктор Янукович. У принципі, те, що відбувається, - це вже тенденція". Нещодавно НАК Надра України відкликала позов, відмовившись від спроб відібрати у Cadogan ліцензію на розробку Загорянського нафтогазового родовища.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.