Отакої! Доларова готівка шкодить задоров’ю

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 9.12.2010 14:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12420

До 95% американських паперових грошей забруднені речовиною, що викликає різні захворювання — від психічних до онкологічних.

Масштабне дослідження у США продемонструвало, що практично всі доларові купюри несуть різні концентрації бісфенолу А. Ця хімічна сполука виявляється як мінімум на половині термочеків — тих самих наклейок, які друкуються на електронних вагах в овочевих відділах супермаркетів. Дев'ять із десяти банкнот (досліджувалися купюри номіналом від $1 до $100) містять низькі дози органічного канцерогену бісфенолу А. При цьому двадцята частина всіх паперових грошей у США несе концентрації бісфенола, які експерти називають небезпечними.

Бісфенол А у 2010 р. був офіційно визнаний у США токсичною органічною сполукою. При цьому дана хімічна сполука присутня у всіх композитних стоматологічних пломбувальних матеріалах. Під впливом слини вона може потрапляти у кров. Фахівці стверджують, що шкідливі навіть слідові кількості бісфенолу А.

Дана речовина за своєю структурою подібна до жіночого статевого гормону естрогену. За рахунок цього бісфенол А може «підміняти» естроген в організмі — рецептори різних органів сприймають його «як свого». Цей ефект обертається тяжкими наслідками. Бісфенол А вважається одним з факторів, що викликають онкологічні захворювання: рак простати, яєчок, молочної залози у жінок і у чоловіків. Окрім того, дію цього компонента пов'язують з розвитком мутацій ДНК у сперматозоїдах, пригніченням репродуктивної функції, порушеннями обміну речовин — ожирінням і діабетом.

Офіційного визнання бісфенолу А в якості небезпечного для здоров'я і життя людини компонента, вчені домагалися багато років. Раніше ця речовина була знайдена в різних видах пластмас, у тому числі і тих, з яких виробляють дитячий посуд. Що стосується паперових купюр, дослідники вважають, що бісфенол А з доларів, покритих характерним борошнистим складом, потрапляє в організм людини переважно при складанні або м'ятті.

Бісфенол А небезпечний тим, що при нагріванні або тривалому зберіганні харчових продуктів у пластиковому посуді він може переходити в саму їжу. Першою країною, що звернула увагу на небезпеку бісфенолу А була Канада. Там у 2008 р. заборонили дитячі пляшечки з матеріалів, які містять бісфенол А — таких на ринку більше 90%. У 2010 р. канадська медична влада оголосила бісфенол А токсичною речовиною. У цьому ж році ВООЗ оголосила, що компонент не є безумовним канцерогеном. Проте вже через два тижні після цієї заяви Єврокомісія випустила указ про заборону годування немовлят з пластикових пляшечок, що містять бісфенол А.

Від “Аратти”: шановні громадяни! Ми радимо не лякатися і не скидати за безцінь отруйну американську валюту, а після її вживання ретельно вимити руки.

І взагалі, як на наше переконання - реальна загроза від отрути виникає не стільки для більшості українсців скільки для чиновників. Адже, як відомо, хабарі вони беруть готівкою і саме у американскій валюті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.