Україна для людей. Уряд заощаджує на найбідніших

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 10.12.2010 14:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12433

У проекті держбюджету на 2011 рік уряд змінив механізм підвищення соціальних стандартів. Вперше за три роки перегляд соцвиплат буде відбуватися не 5 разів за рік, а 4. Кабмін вирішив відмовитися від перегляду соціальних стандартів у липні.

Про це повідомляє "Коммерсант-Украина".

Зараз розмір прожиткового мінімуму (від цього показника залежать пенсійні виплати за віком і соцдопомога) і мінімальної зарплати змінюються з 1 січня, 1 квітня, 1 липня, 1 жовтня та 1 грудня. Але наступного року в період з квітня по жовтень ці показники будуть незмінними. У цілому в проекті держбюджету заплановано зростання зарплат і прожиткового мінімуму на 8,8-9%, що навіть менше, ніж загальне зростання доходів держбюджету - на 10%.

Згідно з проектом бюджету-2011, прожитковий мінімум для працездатних осіб та мінімальна зарплата з 1 січня становитимуть 941 гривню, з 1 квітня виростуть на 19 гривень, з 1 жовтня - на 25 гривень, до кінця року досягнуть 1004 гривень. Розмір виплат за 1-м розрядом єдиної тарифної сітки планується збільшити з 613 гривень до 654 гривень. У 2010 році показник прожиткового мінімуму для працездатних і мінімальної зарплати зріс набагато значніше - на 23,9%, з 744 гривень до 922 гривень (грудень до грудня).

При цьому, як відзначає видання, такі ж зміни соціальних стандартів значилися в проекті рішення Кабміну два місяці тому. Тоді чиновники уряду заявили, що остаточні суми мінімальної зарплати і пенсії будуть залежати від фінальної редакції Податкового кодексу.

Як виявилося, менше зниження в кодексі податку на прибуток (до 23%, а не до 21%) ніяк не позначиться на фінансуванні зарплат бюджетників. Крім того, витрати на оплату праці бюджетників і соцвиплати скоротяться на 5,1 мільярда гривень - до 220,2 мільярда гривень. У тому числі на зарплати заплановано 135,5 мільярда гривень (-1,3 мільярди).

У Кабміні таке скорочення пояснюють "оптимізацією граничної чисельності працівників органів державного і місцевого управління". На пенсійне забезпечення виділять 58,3 мільярда гривень, що на 6,5 мільярда гривень менше, ніж у 2010 році.

"Це є одним з кроків до виведення фонду протягом двох років на бездефіцитну основу", - зазначають у Кабміні.

Співрозмовник видання в Міністерстві праці та соцполітики пояснив чотириразовий перегляд соцстандартів в 2011 році тим, що в період з квітня по жовтень Держкомстат традиційно фіксує незначне зростання інфляції, а в літні місяці - дефляцію.

Нагадаємо, 8 грудня Кабмін ухвалив проект бюджету на 2011 рік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.