Імітація. Адміністративна реформа не зменшить корупцію

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 10.12.2010 16:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12436

У адміністративній реформі не міститься ані слова про корупцію, тоді коли це — головна проблема України.

Про це у «Дзеркалі тижня» пише директор Міжнародного центру перспективних досліджень Віра Нанівська.

Вона наголошує, що реформа навіть «не пахне» змінами в системі органів влади, що можуть привести до запобігання та ліквідації корупції.

«Навіть державні інспекції, які у всіх демократичних країнах є запобіжником корупції, в Україні не зрозуміло для чого створені. Окрім фінансової інспекції, решта — секторні. Немає ані адміністративної, ані соціальної, ані антикорупційної», — пише Віра Нанівська.

За її словами, державні інспекції всередині виконавчої влади не зможуть інспектувати державну службу і використання державних ресурсів, як це відбувається в Канаді, Франції чи Німеччині. «Для цього їм треба бути незалежними від тих, кого контролюють. Вирішальне значення має спосіб призначення. З указу не зрозуміло, хто призначає. Але читаємо, що у своїй діяльності державні інспекції спрямовуються й координуються міністерствами — тими, кого мали би контролювати, якби виконували свої функції. То для чого ж їх створено? Можливо, для монополізації і централізації контролю над громадянами? Тоді адміністративна і антикорупційна інспекції не потрібні, і зрозуміло, чому їх немає», — вважає автор.

«Якщо інспекції контролюватимуть приватних підприємців — оскільки на контроль за державною службою і державними ресурсами в указі немає ані найменшого натяку, — то жодних змін очікувати не варто! Корупція не буде ліквідована. Хіба що централізується», — підкреслює експерт.

На її думку, ця реформа «повторює всі попередні спроби адміністративних реформ і навіть на міліметр не наблизилася до реформи інституційної».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.