Україні треба в НАТО, інакше Росія перетворить її на "чисто формальну автономію"?

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 23.10.2006 21:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1244

Більшість українських експертів позитивно ставляться до вступу України в НАТО і негативно до позаблокового статусу держави.

Про це свідчать результати опитувань українських експертів з питань національної безпеки, оприлюднених у понеділок представниками Фонду "Демократичні ініціативи".

Опитування проводилося з 20 по 29 вересня 2006 року. У ньому брали участь представники Міністерства оборони, Ради нацбезпеки й оборони та інших компетентних організацій. Усього організатори опитування одержали відповіді від 55 експертів.

Зокрема, більшість експертів (53 опитаних) підтвердили існування зовнішніх загроз незалежності і територіальній цілісності України.

Основними погрозами експерти вважають незавершеність процесу демаркації кордонів із країнами-сусідами (Росією, Молдовою, Білорусією, Румунією), що, на їхню думку, може призвести до конфліктів між цими країнами, геополітичне положення України, що завдяки цьому є "розмінною монетою" у боротьбі за сфери впливу серед великих впливових держав.

Також погрозою називають зовнішню політику Росії, що найчастіше характеризується як "неоімперська" або "політика сателітизації" і спрямована на перетворення України на "чисто формальну автономію".

На думку більшості експертів (47) Україна повинна вступити у певний військовий блок. Більшість із них висловилися за вступ до НАТО.

Зокрема, експерти вважають, що вступ України в оборонний Союз країн СНД не піде на користь Україні, тому що в цій організації домінує Росія, і це не відповідає євроінтеграційному курсу країни.

У свою чергу, відзначають експерти, вступ України до НАТО буде сприяти зміцненню суверенітету України, наблизить її до членства в ЄС, забезпечить реформування Збройних сил, збільшить інвестиційну привабливість держави, послужить демократизації інститутів влади.

Більшість експертів (31) вважають, що проголошення України в Конституції нейтральною, не може бути ефективно застосоване в сучасному світі, де практично немає країн, що не входять у якийсь союз, коаліцію, організацію.

Крім того, на їхню думку, позаблоковий статус України в умовах російського тиску завжди буде залишатися умовним.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.