Сьогодні перед парламентом спалюватимуть проект Житлового кодексу

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 13.12.2010 09:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12448

У понеділок біля стін Верховної Ради громадські активісти мають намір провести акцію протесту проти ухвалення в другому читанні проекту Житлового кодексу, заплановане на середину грудня. Вони хочуть спалити його в печі.

Крім спалення проекту Житлового кодексу, громадські активісти планують оприлюднити Маніфест проти Житлового кодексу та розповісти про всі загрози, які він становить для інтересів власників житла.

Як сказав в інтерв'ю Deutsche Welle один з організаторів акції, активіст молодіжної організації "Демократичний Альянс"Андрій Сидоренко, найбільшою небезпекою нового кодексу є позбавлення власників квартир права обирати компанії, які надаватимуть їм комунальні послуги. Написаний малозрозумілою громадянам бюрократичною мовою Житловий кодекс, за словами активіста, надає право призначати мешканцям будинків обслуговуючі компанії, яким для цього буде достатньо опублікувати список будинків в будь-якій газеті.

Житлове рабство?

Відбір цих компаній, як повідомив Сидоренко, відбуватиметься урядом за непрозорими критеріями. І все це створює в активіста враження підготовки уярмлення українців в "житлове рабство" та побудови велетенських монопольних структур: "Це буде черговий корупційний механізм. Отримати ліцензію зможуть одиниці. Ринок буде закритий. Буде існувати певна кількість управлінських компаній. Які будуть фактично володіти всім житлово-комунальним комплексом".

Сидоренко сказав, що в столиці вже зафіксовані випадки, коли забудовники накидали покупцям квартир у нових будинках новостворені управлінські компанії, які збирали платню за комунальні послуги в кілька разів вищу, ніж в середньому по Києву. Сидоренко вважає, що Житловий кодекс слід узагалі скасувати.

Натомість, на його думку, варто вдосконалити вже існуючі закони, що врегульовують діяльність ЖЕКів та їхні відносини з власниками житла.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.