Росія поспішає у ВТО, а в Україні не лізуть поперед Кремля

Автор/джерело -  © ForUm



Дата публiкацiї - 23.10.2006 21:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1246

Питання про вступ Росії до Всесвітньої торгової організації (ВТО) вирішиться найближчим часом, упевнений глава МЗС Росії Сергій Лавров.

”Я думаю, що питання про вступ до ВТО вирішиться досить скоро” , - сказав Лавров сьогодні на зустрічі з представниками ділових кіл Євросоюзу в Москві, передає РІА Новості.

”Так чи інакше скоро наступить ясність у цьому питанні”, - додав міністр.

Для вступу до ВТО Росії необхідно закінчити двосторонні переговори з США, а також багатосторонні переговори.

США відмовилися підписувати протокол про вступ Росії до цієї міжнародної організації, поставивши обов'язковою умовою забезпечення видачі ветеринарних сертифікатів на поставку американської яловичини і свинини.

Россільгоспнагляд заборонив у вересні ввезення свинини одного з м’ясопереробних підприємств, розташованого в штаті Міссурі, ”у зв'язку з виявленими порушеннями російських ветеринарно-санітарних вимог”. Заборону накладено також на продукцію з м'яса птиці з ще трьох американських підприємств, розташованих у штатах Джорджія і Індіана. В Россільгоспнагляді обмеження пояснили виявленням сальмонели під час лабораторних досліджень м'яса птиці, що поступило із США.

Глава Мерт РФ Герман Греф 13 жовтня заявив, що розраховує на завершення впродовж двох тижнів переговорів з США в рамках вступу до ВТО. ”Я думаю, в найближчі два тижні ми повинні вийти на остаточні домовленості”, - сказав міністр під час зустрічі з міністром економіки Латвії.

Греф нагадав, що раніше Росія і США домовлялися завершити переговори до кінця жовтня.

Він додав, що після закінчення двосторонніх переговорів з США щодо приєднання РФ до ВТО належить ще завершити багатосторонні переговори, в яких Росія розраховує на підтримку Євросоюзу, який є основним торговим партнером РФ.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз прогнозує, що до 1 грудня 2006 року український парламент може прийняти всі закони, що стосуються вступу України до Всесвітньої торгової організації.

Про це Мороз сказав на зустрічі з послом Азербайджану в Україні Талятом Алієвим.

Як повідомила журналістів після зустрічі прес-секретар О. Мороза Вікторія Шведова, під чакс зустрічі сторони обговорили ряд питань, що стосуються співпраці на міжнародному рівні. Зокрема, аспекти співпраці України з Європейським Союзом і НАТО.

Алієв високо оцінив досвід України на шляху вступу до ВТО. За словами посла, цей досвід є надзвичайно корисним і для Азербайджану.

У свою чергу Мороз повідомив, що у Верховну Раду поступили ряд законопроектів, що стосуються вступу України до ВТО, два з яких прийняті парламентом у першому читанні. На думку Мороза, наступного пленарного тижня Верховна Рада може прийняти ці законопроекти в цілому.

"Я орієнтуюся на те, що до 1 грудня Верховна Рада повинна прийняти всі закони щодо ВТО", - сказав Мороз.

На початку зустрічі посол Азербайджану підкреслив, що одним з пріоритетів зовнішньої політики його країни є розвиток співпраці з Україною. В цій співпраці особлива роль приділяється розвитку міжпарламентської складової двосторонніх відносин.

Алієв передав Морозу офіційне запрошення голови парламенту Азербайджану відвідати цю країну з офіційним візитом у зручний для українського спікера час.

Посол також виразив упевненість, що візит українського спікера до Азербайджану додасть новий імпульс двостороннім відносинам.

У свою чергу Мороз повідомив, що у Верховній Раді України створено відповідну групу дружби з азербайджанським парламентом.

В контексті подальшого розвитку міжпарламентських відносин посол висловив думку про можливість створення міжпарламентської українсько-азербайджанської асамблеї.

Український спікер висловився за розгляд питання про можливість створення двосторонньої міжпарламентської комісії у співпраці. Мороз також вважає за необхідне використовувати в подальшому розвитку двосторонньої українсько-азербайджанської співпраці, у тому числі і на парламентському рівні, парламентську асамблею ГУАМ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.