Хроніки беспрєдєла. Міліцейський спецназ хапає журналістів, тому що міліцаям не сподобалося обличчя

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 14.12.2010 10:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12468

Телеведучого і журналіста “Української правди” Мустафу Найєма затримали співробітники підрозділу “Беркут”.

Про це повідомила ведуча програми "Час.Новин" на 5 каналі Тетяна Даниленко.

За її словами, журналіста затримали вчора близько 21.30 біля будівлі редакції 5 каналу.

"Під'їхали на машині "Беркуту". Не представившись, попросили вийти з машини (журналіст знаходився в машині Даниленко). Мустафа вийшов. Попросили пред’явити документи. Почали хамити. Мустафа пред’явив документи, але вони сказали: "Що вони не побачили", - розповіла свідок події.

"Вони його затримали силою, пояснивши це тим, що він "Лицо кавказской национальности", і повели в Подільське райуправління", - розповіла Даниленко.

"При цьому вони хамили йому і мені, та вилучили в нього мобільний телефон", - додала вона.

Через деякий час журналіста відпустили. Ось що він розповів.

Співробітник написав протокол про затримання. На вході до райвідділу цей співробітник підкинув мені в кишеню мій телефон", - повідомив він.

"На прохання пояснити, чому забрав мій телефон. Він сказав, що нічого пояснювати не буде", - уточнив журналіст.

У відповідь на пропозицію Наєма вибачитися за те, що співробітники "Беркуту" грубили і провели затримання через національність, начальник райвідділу міліції вибачився, а співробітник, що проводив затримання, ні.

"До відділку також зателефонував начальник РУ МВС України в Києві Олексій Крикун, він попросив вибачення за своїх співробітників і пообіцяв провести службове розслідування", - розповів журналіст.

"У мене ніяких претензій до співробітників міліції немає", - заявив Найем.

Між тим, міліція запевняє, що затримала Мустафу Найєма через те, що він не показав документи.

Про це заявив начальник прес-служби київської міліції Володимир Поліщук.

За його словами, беркутівці попросили Мустафу пред'явити документи, оскільки в нього "східний тип обличчя".

За словами Поліщука, оскільки журналіст відмовився це зробити, міліціонери посадили Мустафу до свого автомобіля, і відвезли до подільського райвідділу міліції. Сам Найєм каже, що документи показав.

В міліції стверджують, що Найєм дорогою зателефонував народним депутатам, які у свою чергу допомогли журналісту зв’язатися з начальником київського главку.

Начальник прес-служби київської міліції наголосив, що у райвідділку інцидент залагодили.

"Ніяких документів не складали, і ніхто ніяких претензій немає", - заявив він.

Поліщук запевнив, що бійці "Беркуту" не знали в обличчя Мустафу, "бо вони ТВі не дивляться, і не знали, що Мустафа публічна людина".

Водночас, пізніше Поліщук в розмові з "Українською правдою" спростував інформацію про те, що Найем зв’язувався з народними депутатами.

Він зазначив, що один з депутатів побачив новину про затримання журналіста на сайті "Української правди" та зв’язався з начальником київської міліції.

Поліщук вибачився, за те що звинуватив журналіста "в використанні амінресурсу".

Він також уточнив, що міліціонери "не побачили документи Наема, коли він їх пред’явив".

На думку прес-секретаря міліції, співробітники "Беркуту" могли встановити особу журналіста "спокійно, на місці".

Нчне “свято демократії” на Майдані, 3 грудня 2010 року

Від “Аратти”: а тепер, шановні громадяни, уявіть, що б було, якби Найєм не був настільки відомим журналістом, не мав зв'язку з нардепами і тим більше не мав би прямого достутпу до "тіла" високого міліцейського начальника?

Напевно відповідь зрозуміла.

Між тим, в українському законодавстві чітко визначено у яких конкретних випадках співробітник міліції має право затримати громадянина. І випадок з Найємом - наочно засвідчує суспільству, що співробітники правоохоронних органів, м'яко кажучи, мають низьку правову культуру і звично і щоденно ігнорують навіть Конституцію України.

Ми впевнені, що саме це навряд чи стурбує керівництво МВС. Бо там і донині живуть традиції її творців та ідейних надхненників - Дзержинського-Єжова-Берії.

Інша справа, навіщо нам, платникам податків утримувати цей більшовицький рудимент. Невже звірячого вбивства Гонгадзе виявилося недостатньо, щоб зрозуміти суспільну небезпеку нереформованої структури більшовицького НКВД?

Звертаємо вашу увагу ще на одну "дрібничку". За діями кожної людини стоїть певна мотивація. Чомусь саме Найєм, а не Тетяна Даниленко, привернув увагу міліціянтів. І можна припустити, що не його зовнішність стала причиною подальших дій міліціянтів, а саме його професійна діяльність. Адже, він, один з небагатьох колег, відзняв і оприлюднив фоторепортаж про демонтаж наметового містечка Майдану підприємців. І як відомо з повідомлень організаторів Майдану, МВС нині активно шиє кримінал активістам акції протесту. Журналістів, які висвітлювали цю подію - до справи не підшиєш. Але можна спробувати залякати. Чи не так?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.