Європі не до України?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 14.12.2010 11:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12469

У Брюсселі в понеділок пройшла зустрічі міністрів закордонних справ у рамках ініціативи ЄС «Східне партнерство». Україну там представляв міністр МЗС Костянтин Грищенко. Дипломати обговорили подальшу долю цієї програми.

Нині між Україною та Євросоюзом більше розмов, аніж реальних справ у рамках ініціативи «Східне партнерство».

Дієвих проектів немає, фінансування не зрозуміле та й ролі, які надає кожна зі сторін Східному партнерству, нерівноцінні, зазначають експерти. ЄС увесь час хоче нав’язати Україні це партнерство під «соусом» тісної співпраці замість членства, втім, українська сторона на це категорично не погоджується.

«Східне партнерство» через Росію

Росія може сприяти більш активному залученню України до «Східного партнерства». Таку думку Deutsche Welle висловив заступник голови комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Степан Курпіль. На його думку, ЄС помічає, що дедалі частіше Україна ангажується Росією в різні політичні та економічні проекти на кшталт ЄЕП чи митного союзу.

«Хоча тут також немає конкретики. Але в порівнянні з попередньою владою крім декларацій у цьому напрямку є активні консультації, конкретні кроки. Тому Євросоюз, напевне, не дуже хотів, аби Україна віддалилася назавжди і цілковито змінила вектор руху. Тому є спроби втримати Україну», - каже Курпіль.

Не треба відмовлятися

Водночас депутат зазначає, що Євросоюзу на разі не до України та «Східного партнерства», бо там є свої економічні проблеми. Та й офіційний Київ ніяк чітко не визначиться зі своєю зовнішньою політикою, і це «підігріває» інтерес європейців до України, вважає Степан Курпіль.

Разом з тим заступник голови комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції наголошує, що «Східне партнерство» не можна ігнорувати. Хоча ця ініціатива не має змістовного наповнення, вона може бути Україні ще на руку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.