Американський зонд досяг меж Сонячної системи

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.12.2010 12:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12471

Міжпланетний автоматичний зонд NASA Voyager-1, запущений американським космічним агентством 33 роки тому, досяг меж Сонячної системи.

Як повідомляють в лабораторії реактивного руху NASA в Пасадіні (штат Каліфорнія), яка управляє Voyager-1 і його двійником Voyager-2, зонд рухається зі швидкістю 61 тисяча км на годину і перебуває на відстані 17,3 млрд км від Сонця. Через чотири роки Voyager-1 покине Сонячну систему і вийде в міжзоряний простір.

Фахівці лабораторії, вивчивши останні дані, підсумували, що перший апарат, виведений в космос 5 вересня 1977 року, увійшов у зону, де швидкість сонячного вітру впала фактично до нуля.

Сонячну систему відокремлює від міжзоряного середовища геліосфера - величезний своєрідний міхур, що надувається Сонцем за допомогою заряджених частинок і магнітних полів.

У міру наближення до рубежу геліосфери швидкість заряджених частинок починає знижуватися, поки не досягне нуля. Цей показник був зафіксований в червні і відтоді залишається незмінним.

"Сонячний вітер завернув за ріг. Voyager-1 наближається до міжзоряного простору", - резюмував один з учасників проекту Ед Стоун з Каліфорнійського технологічного інституту в Пасадіні.

Стоун з колегами провели кілька перевірок вірності свого висновку. Вони показали, що в серпні 2007 року швидкість сонячного вітру на траєкторії польоту зонда становила 209 тисяч км за годину, потім стала скорочуватися на 72,4 тисячі км за годину кожний наступний рік.

Вчені пояснили, що наразі зонд ще не покинув геліосферу. "Якби апарат вийшов у міжзоряний простір, то це супроводжувалося б різким падінням щільності розпечених часток навколо зонда при одночасному зростанні щільності холодних частинок", - уточнюють дослідники.

Voyager-2 буде потрібно кілька років, щоб досягти точки, де зараз перебуває його близнюк. Останній летить швидше від другого зонда, який, за розрахунками вчених, розташований за 14,1 млрд км від Сонця.

Нагадаємо, як повідомлялося, на початку вересня американське космічне агентство NASA заявило про початок підготовки експедиції на Сонце. Старт наукового проекту планується на 2018 рік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.