Хроніки беспрєдєла. Міліцейське керівництво вважає, журналістів можна затримувати просто так, без будь-якої законної підстави

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.12.2010 14:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12472

У деяких Інтернет-виданнях з’явилася інформація про затримання відомого журналіста Мустафи Найєма працівниками полку «Беркут» за те, що у нього східний тип обличчя.

Посилаючись на телеведучу 5 каналу Тетяну Даниленко, ЗМІ повідомляли, що співробітники міліції підійшли до машини, де вона знаходилася з Найємом, і буцімто поводилися нетактовно, а документів, що їх показав Мустафа, вони не побачили. Натомість, обізвавши його «лицем кавказької національності», силою посадили до патрульної машини й відвезли до Подільського райуправління київської міліції. Таким чином, у відвідувачів Інтернету, які прочитали ці матеріали, могла сформуватися думка, що міліція затримує людей за расовою ознакою.

Наразі інспекція з особового складу ГУМВС України в м. Києві за фактом доставки Мустафи Найєма до райуправління проводить службову перевірку, повідомляє ВЗГ ГУМВС України в м. Києві.

Попередньо з’ясовано, що 13 грудня о 17.30 нарядами міліції було отримано інформацію, що на проспекті Свободи якісь чоловік та жінка вчинили пограбування. Зловмисники відібрали у заявниці ювелірні вироби, 300 гривень та мобільний телефон.

Під час відпрацювання цього повідомлення співробітники групи швидкого реагування ПМОМ «Беркут» помітили на вулиці Електриків, 26 автомобіль «Міні-Купер», у якому перебували двоє невідомих. Не виходячи зі службового автомобіля, працівники міліції ліхтариком просвітили салон легковика.

З нього одразу вийшов чоловік та попрямував до автопатруля. Міліціонери також вийшли з автівки, відрекомендувалися й попросили пред’явити документи, які б посвідчували особу. У свою чергу, громадянин зажадав отримати пояснення щодо підстав встановлення його особи, а також зазначив, що він є відомою людиною, ведучим однієї з телепрограм. Під час цієї розмови з автомобіля вийшла жінка і, за словами співробітників міліції, у грубій формі почала пояснювати їм, що вони не мають права безпідставно перевіряти документи.

Однак міліціонери полку «Беркут» продовжували наполягати на пред’явленні посвідчення, та попередили, що в іншому випадку громадянина буде доставлено до Подільського районного управління.

Тоді чоловік добровільно погодився прослідувати до відділку міліції, але при цьому зауважив, що у правоохоронців „виникнуть неприємності по службі”.

Уже перебуваючи в патрульній машині, чоловік почав голосно розмовляти мобільним телефоном, у зв’язку з чим міліціонери попросили його не користуватися мобільним і покласти телефон біля себе.
Тим часом до Подільського райуправління прибув народний депутат Верховної Ради України Олесь Доній, і звернувся до інспектора-чергового чергової частини з проханням встановити місцезнаходження журналіста Мустафи Найєма, затриманого працівниками міліції на Рибальському півострові.

Під час цієї розмови до управління увійшли співробітники наряду ГШР ПМОП «Беркут» разом з Мустафою Найємом. Перед тим, як увійти до приміщення райуправління, він поклав на сходи біля входу свій мобільний телефон, і заявив, що забере його лише тоді, коли працівники міліції вибачаться за свою нетактовну поведінку.

Начальник київської міліції Олексій Крикун зателефонував до журналіста і, вибачившись, зазначив, що правоохоронці мали усі можливості дізнатися, хто він, ще на місці події. Свої вибачення також принесли двоє працівників полку «Беркут». Третій правоохоронець вибачатися відмовився, пояснюючи, що в ситуації, що склалася, діяв відповідно до інструкції, і не вбачає за собою жодних порушень. Після цього Мустафа Найєм разом з народним депутатом залишили приміщення райуправління.

Перевіркою з’ясовано, що працівники міліції не застосовували до журналіста спеціальні засоби та заходи фізичного впливу.

Згідно зі статтею 11 Закону України «Про міліцію», «...міліції на виконання покладених на неї обов’язків надається право перевіряти у громадян при підозрі у вчинені правопорушень документи, що посвідчують їх особу...», а також «...затримувати і тримати у спеціально відведених для цього приміщеннях осіб, які вчинили адміністративні правопорушення ... та у необхідних випадках для встановлення особи…»

Бажаючи отримати інформацію про затримання журналіста та телеведучого «ТВі» Мусатафи Найма, деякі журналісти вночі телефонували до відділу зв’язків з громадськістю ГУМВС України в м. Києві з запитаннями, „чому його доставлено до міліції лише за те, що він неєвропейської зовнішності”. У поясненнях ВЗГ наголошувалося, що працівниками міліції при відпрацюванні території, де було скоєно злочини, перевіряються усі підозрілі особи без винятку. При цьому вони не беруть до уваги колір їхнього обличчя. Відтак, звинувачувати міліцію у расизмі щонайменш некоректно.

Замість післямови. Із пояснення ЦГЗ ГУМВС м. Києва залишається не зрозумілим, яке саме правопорушення скоїли журналісти Мустафа Наєм та Тетяна Даниленко? Адже, перебування у салоні припаркованої автівки не є правопорушенням. Відтак, немає законних причин для перевірки документів чи встановлення осіб цих людей.

Навіть якщо поблизу було скоєно злочин, співробітники міліції не мають права поголовно, у всіх громадян, яких вони побачили, перевіряти документи, затримувати їх і примусово доставляти у райвідділ МВС. Бо згідно з чинним законодавством, факт знаходження громадянина, який нічого не порушив, але знаходиться поблизу місця злочину, не є підставою ні для перевірки документів, ні тим більше - примусової доставки у райвідділ. Такою підставою є, і це чітко зрозуміло з формулювань чинного законодавства, виключно протиправні дії особи або ті, на яких прямо вказують постраждалі від злочинних посягань, або особа яка знаходиться у розшуку.

До речі, проспект Свободи знаходиться не поруч з вулицею Електриків, а на достатньо великій відстані. Власне кажучи, якщо виходити з логіки ВЗГ ГУМВС України в м. Києві, то "поблизу" означає будь-де у Києві. Більш того, співробітникам «Беркуту» законом не надано права перевіряти документи і давати правову оцінку діям водіїв транспортних засобів, які порушили Правила дорожнього руху. Це - повноваження працівників ДАІ.

Тобто, очевидно, що працівники підрозділу «Беркут» перевищили свої повноваження, освітлюючі салон автівки і вимагаючи документи у осіб, які знаходилися у салоні припаркованого автомобіля.

Більш того, з міліцейської інформації зрозуміло, що злочин скоїли двоє - чоловік і жінка. Очевидно, якби патрульні запідозріли журналістів у злочинних діях, то затримали б обох: і Даниленко, і Найєма.

Проте з реакції керівництва та пояснень ВЗГ ГУМВС України в м. Києві стає очевидним, що співробітники міліції безпідставно затримучи журналіста, переслідували іншу мету і, очевидно, діяли за чиєюсь вказівкою. З метою залякування журналістів, які сумлінно виконують свої професійні обов'язки. У протилежному випадку - це перевищення повноважень з якихось корисних мотивів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.