Вчені підтвердили гіпотезу про існування крижаних вулканів

Автор/джерело -  © Корреспондент.net



Дата публiкацiї - 15.12.2010 12:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12488

Зонд Кассіні зібрав факти, які підтверджують гіпотезу про існування на супутнику Сатурна Титані крижаних вулканів, або кріовулканів.

За даними вчених, кріовулкани існують на деяких небесних тілах за дуже низьких температур. На відміну від земних вулканів, кріовулкани викидають на поверхню не розплавлену лаву, а замерзлий водяний лід і вуглеводні, а також заморожені гази - аміак, метан та інші.

Теорія про існування на Титані крижаних вулканів розглядалася вченими вже давно, проте наукових доказів цієї теорії представлено не було. Автори нової роботи стверджують, що нові дані дозволяють говорити про існування на Титані кріовулканів набагато впевненіше.

Проаналізувавши результати, отримані з супутника Кассіні в регіоні під назвою Sotra Facula, вченим вдалося описати шахти і височини, з яких вириваються потоки речовини. Крім того, Кассіні знайшов поряд з височинами кілька колодязів глибиною близько 1500 метрів. Висота піків становить від 1000 до 1500 метрів. Теоретично колодязі можуть бути кратерами, що залишилися від падіння метеоритів, але досі всі факти вказували, що Титан не піддавався активному бомбардуванню.

Вчені стверджують, що кріовулкани можуть заповнювати постійні втрати метану в атмосфері Титана - молекули цього газу розщеплюються під впливом сонячного випромінювання приблизно протягом 10 мільйонів років. Крім того, вулкани можуть викидати на поверхню молекули, які можуть служити відповідним вихідним матеріалом для розвитку життя - поруч з юпітеріанськими місяцями Енцеладом і Європою Титан розглядається як перспективний кандидат на наявність живих істот. Крім потенційної населеності, Енцелад відомий дуже активним кріовулканізмом - на цьому супутнику Юпітера існування крижаних вулканів підтверджено достовірно.

Нагадаємо, раніше вчені дійшли висновку, що супутник Сатурна Титан більше схожий на Землю, ніж будь-яке інше тіло в Сонячній системі, незважаючи на велетенські відмінності в температурних та інших кліматичних умовах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.