Наївні європейці радять українській владі дослухатися до опозиції

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 17.12.2010 11:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12510

Влада має гарантувати свободу слова, а опозиції треба дати можливість співпрацювати з чинною владою.

Таку думку висловив під час візиту в Донецьк радник фракції соціал-демократів у Європарламенті Роб Ван де Вотер.

Свобода слова має бути завжди гарантована - заявив під час зустрічі із представниками ЗМІ Донецька спеціальний радник з питань відносин із сусідніми країнами групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів у Європарламенті Роб Ван де Вотер.

Він зауважив, що владі або уряду завжди неприємно, коли люди голосно висловлюють своє незадоволення, утім, саме неповага до свободи слова веде владу до помилок.

«Для моєї партії цілком зрозуміло – неповага до свободи слова завжди буде критикуватися, і ми будемо боротися з такою тенденцією, незважаючи на те, де це стається, в Італії, Румунії чи Україні», - зазначив він. При цьому Ван де Вотер також підкреслив відповідальність журналістів за подання правдивої інформації.

Колективна заява журналістів

На думку журналістів, бажано було б, щоб цю позицію сприймали в Україні самі владоможці. Не можна ігнорувати той факт, що Донецький регіон завжди асоціювався з закритістю, щоб котрась « небажана інформація не просотилася в пресу», - сказала Deutsche Welle кореспондент агентства УНІАН Олена Колгушева.

Зараз, хоча і негласно, відчувається якась напруга і в контактах , і в отриманні інформації. Особливо тиск на журналістів відчувається з боку охорони Президента під час його візитів в регіон. Навіть доходить до смішного, коли охорона жорстко контролює, щоб журналісти ані на сантиметр не переступили межу, якою їх огороджують. Утім багато залежить від позиції журналіста, вважає Колгушева. Днями вона разом з колегами подала заяву в прокуратуру про порушення їхніх прав з боку адміністрації Донецького національного університету під час перевиборів ректора.

«На моїй практиці це вперше прецедент , коли журналісти у Донецьку написали колективну заяву до прокуратури. Раніше, можливо, були такі поодинокі спроби окремих журналістів. Утім колективно - це вперше», - каже вона.

За словами журналістки, солідарність та перший колективний протест журналістів у Донецьку - це вже результат демократичного розвитку.

Від “Аратти”: споглядаючи реакцію представників світового авангарду демократії на події в Україні, якось поза бажанням напрпошуються історичні аналогії.

Наприклад, з Мюнхенськими подіями. А точніше, підписання у Мюнхені 30 вересня 1938 року угоди між прем'єром Великобританії Невіллом Чемберленом, прем'єром Франції Едуардом Деладьє, рейхсканцлером Німеччини Адольфом Гітлером, прем'єром Італії Беніто Муссоліні про "передачу" Німеччині частини території суверенної держави Чехсловаччина.

Чим цей компроміс закінчився тоді - загальновідомо.

Але в нас, українців, особливо після подій у парламенті, які відбулися вчора, винакає підозра: европейські політики той урок не засвоїли.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.