Вчнені знайшли неспростовний доказ існування позаземного життя

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 20.12.2010 13:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12529

В уламках великого метеорита, що впав на території Африки, були виявлені органічні речовини, які вважаються ключовими елементами життя – амінокислоти, без яких неможливо створити білок.

На цій фотографії космічного телескопа "Хаббл" відображене те, що спочатку вважалося кометою, а потім виявилося результатом зіткнення астероїдів

Цей метеорит утворився в результаті зіткнення двох астероїдів, розповів Деніел Глевін з Годдардівського центру космічних польотів.

Зіткнення нагріло тіло до 1000 градусів за Цельсієм (про це свідчить наявність мінералів, здатних сформуватися тільки при високих температурах). Звичайно ж, при цьому всі складні органічні молекули мали загинути. Тим не менше, в метеориті вони є.

З цього вчені зробили висновок, що існує більше одного способу утворення амінокислот в космічному просторі. Отже, підвищуються шанси на зародження життя в інших куточках Всесвіту.

Раніше амінокислоти вдавалося знайти у зразках комети 81P/Вільда і багатих вуглецем метеоритах. Ці відкриття побічно підтверджують гіпотезу про те, що принаймні деякі інгредієнти земного життя сформувалися в космосі.

Метеорит 2008 TC3 вибухнув над Суданом два роки тому. Аналіз його решток проводився одночасно в Годдардівському центрі та Інституті океанографії ім. Скріппса при Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго. Результати співпали. В цілому вдалося виявити 19 різних амінокислот в концентрації від 0,5 до 149 частин на мільярд.

Залишалося переконатися, що амінокислоти не були занесені вже на Землі. Перевірити це досить просто: молекули амінокислот можуть бути побудовані двома способами, які є дзеркальним відображенням один одного. Життя на Землі використовує лівосторонні амінокислоти, і вони ніколи не змішуються з правосторонніми, а в метеориті містилася рівна кількість тих і інших "сортів".

Досі вважалося, що амінокислоти здатні утворюватися на астероїдах у присутності рідкої води. Останнє ж дослідження вчених свідчить про те, що є якийсь інший спосіб: імовірно, амінокислоти формуються у міру охолодження астероїда за участю реакцій у газах. Вчені запланували провести низку експериментів для перевірки гіпотези.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.