Фарс виборів. Сім кандидатів у Президенти Білорусі - у буцегарні

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.12.2010 11:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12540

Сімох із десяти кандидатів на президента Білорусі затримали після акції протесту опозиції на майдані Незалежності в Мінську. Їх звинувачують в організації масових заворушень.

Побитий міліцейським спецназом кандидат у президенти Білорусі Володимир Некляев у лікарні

При цьому рідним і близьким навіть не повідомили про їхнє місцеперебування.

За один вечір Григорій Костусєв, Олексій Михалевич, Володимир Некляєв, Віталій Римашевський, Андрій Санников, Микола Статкевич та Дмитро Ус поміняли статус із кандидатів на президента на статус заарештованих. Усі вони закликали співгромадян до Майдану – на мітинг протесту проти нечесних виборів, і така акція зібрала у Мінську в неділю увечері близько 20 тисяч осіб і переросла у спробу захоплення натовпом Будинку уряду. Демонстранти побили вікна й двері будівлі, але були розігнані загонами міліції.

Рідні досі не знають, де перебувають колишні кандидати на президента Володимир Некляев і Віталій Римашевський, у них немає адвокатів.

Володимира Некляева, який перед акцією протесту в результаті нападу ЗМОПу отримав травми голови і був госпіталізований, пізно вночі викрали невідомі – просто винесли з палати на ковдрі, повідомила його дружина Ольга.

«Я написала заяву про викрадення чоловіка з лікарні, викликавши наряд ще вчора вночі, – каже вона. – Якщо він затриманий, нехай вони скажуть, де він перебуває. Я телефоную і питаю про свою заяву щодо пропажі чоловіка, а вони кажуть, що знайти його не можуть. Ні міліція, ні прокуратура, ні КДБ не знають. Ми дзвонили всім».

Як встиг повідомити телефоном після допиту один із заарештованих кандидатів Григорій Костусєв, схопили його оперативники з КДБ Білорусі і звинувачують у справі про організацію масових заворушень і в збройному опорі міліції. За цими статтями екс-кандидатам загрожує до 15 років ув’язнення. Олександр Лукашенко заявив у понеділок, що сам давав накази на розгін акції опозиції.

«Те, що вчора спробували розіграти в Мінську, – це не демократія, – заявив він. – Це бандитизм. Це вандали і погромники, які втратили людське обличчя, просто озвіріли».

Побитого кандидата у президенти Білорусі Володимира Некляева забрали у буцегарню з лікарняного ліжка

Лукашенко: Всі будуть сидіти!

За словами Олександра Лукашенка, всі заарештовані кандидати будуть сидіти у в'язниці за законом. Дружина екс-кандидата Віталія Римашевського Анастасія заявила Радіо Свобода, що на милість від Лукашенка вона не сподівається. Те саме сказала і дружина Григорія Костусєва Лариса. Найскладніше, мабуть, для подружжя Андрія Санникова та Ірини Халіп, які вчора обоє були затримані, їхній син тепер у бабусі і дідуся. Для пана Санникова шукають адвоката. А Ірина Халіп перебуває у в'язниці, повідомили у виборчому штабі Санникова.

«Вона сидить у камері з нашими активістами, так що у нас був зв'язок із нею деякий час. Вона побита, і їй не надають допомоги. Ми їй сказали, де перебуває її чоловік. Швидше за все в нього зламана нога, тому що це не вивих», – сказали у виборчому штабі.

Тим часом два опозиційних кандидати Ярослав Романчук та Дмитро Ус виступили по державному телебаченню із засудженням масових заворушень на майдані Незалежності Мінська.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.