ПроФФесіонали Азарова згноїли мільйон тон кукурудзи

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 21.12.2010 12:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12541

Через обмеження на експорт зерна і переповнених елеваторів, аграрії змушені були припинити прибирання кукурудзи. 1 млн. тонн з 12-мільйонного врожаю кукурудзи залишилися в полі.

Таку оцінку втрат дав президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

"За останні 3 місяці (з моменту введення квотування експорту зерна. - ред.) Обсяг зіпсованої кукурудзи досяг 1 млн. тонн. Вона лежить зіпсована, ми її утилізуємо, тому що немає можливості експортувати" - сказав він.

Через невеликі обсяги квот, а також неоперативного їх розподілу на ринку сформувався дефіцит потужностей зі зберігання зернових.

Кукурудза, прибирання якої починається в останню чергу, опинилася в найбільш важкому становищі, оскільки до моменту її збору елеватори вже були зайняті. Ситуацію ускладнювало те, що врожай кукурудзи в поточному році виявився найвищим за всі роки незалежності Україна і склав більше 12 млн. тонн.

Причина, по якій уряд обмежив експорт зернових, - необхідність стримувати ціни на внутрішньому ринку.

"Якщо ми відкриємо експорт, то ціна на кукурудзу підніметься на 30%, на пшеницю - на 25%, а це може стимулювати ціни на хліб, молоко і м'ясо", - пояснив Козаченко.

Мінекономіки та Мінагрополітики наполягли на необхідності обмежень. Два тижні тому уряд продовжив обмеження експорт зерна ще на кілька місяців - до квітня 2011, збільшивши квоту на 1,5 млн. тонн (тепер загальний її обсяг становить 4,2 млн. тонн). Додатково вирішено дозволити вивезення 500 тис. тонн пшениці та 1 млн. тонн кукурудзи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.