ОБСЄ назвала вибори в Білорусі недемократичними

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 21.12.2010 13:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12544

Організація з безпеки й співробітництва в Європі розчарована президентськими виборами в Білорусі, заявив голова місії спостерігачів від ОБСЄ Ґеерт-Гінріх Аренс. Захід закликає Мінськ випустити затриманих опозиціонерів.

Мітинг протесту у Мінську 19 грудня

Спостерігачі від ОБСЄ наголосили, що передусім підрахунок голосів відбувався з порушеннями. На переконання Аренса, близько половини підрахунку пройшло або погано, або дуже погано. Його колега у керівництві місією ОБСЄ, британський парламентар Тоні Ллойд наголосив, що не було прозорості під час підрахунку голосів. «Ці вибори не змогли дати Білорусі той новий початок, якого конче потребує ця країна», - підсумував Ллойд.

Несправедлива передвиборна кампанія

Організація з безпеки та співробітництва в Європі піддала також гострій критиці перебіг передвиборної кампанії у Білорусі. 90 відсотків часу у випусках новин було присвячено виключно президенту Олександру Лукашенку. Маленьким просвітом у цій ситуації став лише той факт, що на ранній стадії передвиборних перегонів кандидати від опозиції принаймні отримали право коротко представити себе у ЗМІ. Засудили спостерігачі також реакцію білоруської влади на протести опозиції після виборів.

Міліція розігнала у неділю багатотисячну демонстрація протесту опозиції, заарештувавши десятки учасників, а також сімох кандидатів у президенти від опозиції.

На Заході вимагають випустити опозиціонерів

Європейський Союз, США, а також глави зовнішньополітичних відомств багатьох західних країн піддали гострій критиці насильницькі дії міліції у Мінську. Відповідальна у Євросоюзі за зовнішньополітичні питання Кетрин Ештон виступила з вимогою негайно випустити на волю затриманих.

Натомість у сусідній Росії вибори в Білорусі назвали «внутрішньою справою». За попередніми офіційними даними, президент Білорусі Олександр Лукашенко переміг вчетверте на виборах, отримавши цього разу майже 80 відсотків голосів.

Опозиція вимагає скасувати результати виборів, називаючи їх недемократичними.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.