Українські журналісти заявили про соліданість з колегами, права яких сплюндрувала білоруська влада

Автор/джерело -  © Телекритика



Дата публiкацiї - 21.12.2010 13:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12545

Українські журналісти, що об’єднались у рух «Стоп цензурі!», виступають на підтримку своїх білоруських колег і звинувачують білоруську владу у зловживаннях, порушенні прав людини, і масових арештах журналістів, які висвітлювали акцію протесту проти фальсифікації виборів в Мінську 19 грудня.

За інформацією Білоруської асоціації журналістів, місцеві спецслужби та міліція жорстоко побили близько 20 наших колег, пошкодили та конфіскували їх професійне обладнання, 22 журналісти було арештовано. Місцеперебування кількох журналістів досі невідоме. Заарештованих журналістів одного за другим засуджують за закритими дверима до 10-15 діб арешту.

Постраждали як місцеві, так і закордонні журналісти. Представники правоохоронних органів не звертали уваги ні на журналістські посвідчення, ні на офіційні акредитації від білоруського МЗС. Так, було побито чи заарештовано представників агентства «Франс-Пресс», газети «Нью-Йорк Таймс», «Газети Виборчої», німецького телеканалу АРД.

КДБ здійснило рейд в офісі «Хартії 97», і затримало декілька членів організації, включаючи головного редактора «Хартії 97» Наталію Радзіну, яка отримала струс мозку від рук міліції ще під час мітингу. Доступ до сайту наразі закритий.

Крім того, 19 грудня, в результаті DDOS-атак, було заблоковано доступ до багатьох опозиційних та незалежних інтернет-видань. Соціальні мережі та мобільний зв'язок також працювали з великими перебоями протягом 19-20 грудня.

Ми вважаємо, що білоруська влада брутально порушила професійне право журналістів збирати інформацію, і показала абсолютну неповагу до основних прав і свобод людини.

Таке ставлення до журналістів свідчить про те, що керівництво країни, не зважаючи на заяви про побудову нових стосунків з Європою, не збирається ставати на шлях демократії, і має намір продовжувати репресії журналістів.

Українські журналісти висловлюють рішучий протест діям білоруської влади, і вимагають негайно відпустити заарештованих журналістів, розслідувати всі випадки перешкоджання професійній діяльності та нападів на журналістів, і покарати винних.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.