Хижі динозаври насправді були вегетаріанцями?

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 21.12.2010 15:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12549

Велика кількість хижих динозаврів з групи целурозаврів, до якої належить, наприклад, тиранозавр, були вегетаріанцями.

До такого висновку прийшли вчені за підсумками аналізу анатомічних особливостей цих ящерів.

Найчастіше палеонтологи визначають дієту динозаврів, орієнтуючись на непрямі ознаки - будову зубів, щелеп, особливості скелета тощо. Прямим доказом хижацького способу життя стало б виявлення решток м'яса в шлунку ящера, але такі свідчення зустрічаються вкрай рідко.

Дані висновки вчених ґрунтуються на вивчені решток целурозаврів – динозаврів, які пересувалися на двох задніх кінцівках, що були близькими родичами птахів. У цілому учені дослідили 90 видів вимерлих плазунів.

Вони з'ясували, що багато представників целурозаврів несуть безліч рис, які вказують на рослинну дієту. До них відносяться, наприклад, довга шия, яка полегшувала ящерам завдання збирання корму, змішана будова зубів, а також дзьоб. Всього в групі вивчених целурозаврів вчені знайшли 21 "вегетаріанську" межу. За підсумками аналізу вчені зробили висновок, що з 90 видів досліджених ящерів 44 харчувалися рослинами.

Зазначимо, нещодавно інший колектив учених зробив висновок, що тиранозаври також могли харчуватися падаллю. Фахівці прийшли до такої точки зору за підсумками аналізу слідів зубів, які тиранозавр залишив на кістці травоїдного ящера.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.