Мріяти - шкідливо

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.12.2010 13:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12560

Дослідники підрахували, що людина в середньому присвячує мріям 46,9% свого щоденного часу. Втім, мрії не роблять нас щасливими, а навпаки, змушують тужити за тим, що могло б бути, стверджують науковці з Гарвардського університету.

За допомогою мобільних технологій, вчені отримували від учасників експерименту відповіді на запитання, чим вони займаються протягом дня, наскільки щасливими почуваються та чи поринають в цей момент у свої мрії.

Експерти отримали від добровольців близько 250 тисяч відповідей, повідомляє The Daily Mail.

Дослідження виявило, що найбільш щасливими ми почуваємося, коли робимо фізичні вправи, розмовляємо або кохаємося. Мозок повністю зосереджується на процесі, лише коли ми займаємось сексом.

Найбільш кепсько на душі людині буває під час роботи або коли вона сидить за домашнім комп’ютером.

На превеликий подив, мрії про щось краще не роблять неприємні та нудні для людини заняття більш привабливими. Навпаки, відпускаючи свої думки “в мандри”, опитані почувалися навіть нещаснішими.

Як припускає професор Деніел Гілберт, мрійництво може бути режимом роботи мозку “за замовчуванням”.

“На відміну від інших тварин, людська істота проводить багато часу, думаючи про те, що не відбувається навколо неї, обмірковуючи події, що сталися в минулому, можуть статися в майбутньому або взагалі ніколи не стануться”, — каже він.

Чимало філософських та релігійних традицій навчають, що щастя слід шукати в тому, аби жити однією миттю, наголошує вчений.

Рецептом від “блукання думок” може стати малювання. Каракулі, які зазвичай вважаються ознакою того, що людина нудьгує, насправді допомагають сконцентруватися мозку й пам’яті.

Під час одного з попередніх досліджень ті з піддослідних, кому було дозволено малювати каракулі під час тесту на запам’ятовування, продемонстрували кращі результати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.