Черговий перл від Януковича: “археологія” з четвертого разу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.12.2010 23:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12569

Президент України Віктор Янукович у середу провів у Києві засідання, присвячене гуманітарним проблемам, на якому зажадав активізації боротьби з “чорною археологією”. Надскладне слово “археологія” йому вдалося вимовити лише з четвертої спроби.

Януковичу не одразу далося слово “археологія”

Президент України Віктор Янукович зажадав активізувати боротьбу з "чорною археологією" і заявив про необхідність закріплення на законодавчому рівні вимоги про внесення приватних археологічних колекцій у державний музейний фонд.

Про це президент заявив у своєму виступі під час засідання Громадської гуманітарної ради, що проходить сьогодні в Києві.

"Зростаючий апетит деяких колекціонерів до безцінних стародавніх речей спричинив виникнення потужного чорного ринку – незаконної торгівлі культурними цінностями. Безумовно, з цим держава надалі миритися не може", - зазначив Янукович, додавши, що влада повинна вжити всіх заходів із дотримання міжнародних вимог у цій сфері.

Президент також висловив переконання у необхідності на законодавчому рівні покласти край нелегальному видобутку, обігу та колекціонуванню археологічних знахідок. У зв'язку з цим він заявив про необхідність внесення змін до законів України щодо охорони археологічної спадщини, а також про музеї та музейну справу про "віднесення приватних археологічних колекцій до державної частини музейного фонду України". Янукович зазначив, що це практика чи не всіх країн світу.

У своєму виступі Президент України також пообіцяв суворо карати за протиправні дії відносно об'єктів історичної та культурної спадщини. Янукович підкреслив, що об'єкти національної, історичної та культурної спадщини представляють невід'ємну частину надбання українського народу, яке необхідно зберегти і передати майбутнім поколінням.

За словами Януковича, рівень суспільної опіки над такими об'єктами "є випробуванням нашої державної зрілості і європейськості". "Це надзвичайно складна і відповідальна справа. Розпилення повноважень та фінансових ресурсів, відсутність координації та узгодженості в діях негативно впливають на збереження пам'яток культурної спадщини, історико-культурних заповідників і музейних колекцій", - сказав Янукович.

При цьому він висловив певність у тому, що зазначені недоліки усунуть під час проведення адміністративної реформи. "Я буду вимагати суворого покарання за протиправні дії і маніпуляції об'єктами культурної спадщини. Ми зараз проводимо цю роботу із правоохоронними органами. І я хочу попередити публічно, тих, хто має такі плани: по-перше, це не вдасться, по-друге, з ганьбою ми зупинимо спробу робити це в Україні", - сказав Янукович.

Черговий перл від проФФесора

На засіданні, під час його промови з папірця трапився конфуз – глава держави не міг вимовити слово "археологія".

Обговорюючи проблеми культурної спадщини, Янукович зазначив: "Не менш важлива проблема – так звана чорна архело... археоло... ахр... археологія".

Слід зазначити, що між спробами вимовити слово повністю Президент робив тривалі паузи.

Крім того, говорячи українською, Янукович переплутав слова і сказав "технічні вибори" замість "технічні вироби".

Це сталося тоді, коли він міркував про необхідність забезпечення інвалідів медичним обладнанням, протезами та іншими "технічнми виборами". Втім, Президент тут же помітив помилку й виправився, повідомляє Кореспондент.net.

Нагадаємо, що на початку грудня Янукович, розповідаючи про встановлення головної ялинки країни, не зміг згадати українське слово "ялинка" і після десяти секунд роздумів сказав "йолка".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.