Новий Глава НБУ запровадить російську фінансову модель

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 23.12.2010 10:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12573

В четвер Верховна рада має розглянути кандидатуру Сергія Арбузова, внесену президентом на посаду глави нацбанку. Експерти очікують, що новий перший банкір України копіюватиме російський досвід керівництва фінансами.

Фінансові аналітики стверджують, що перший заступник глави НБУ Сергій Арбузов вже кілька місяців фактично керував Нацбанком і його офіційне призначення є лише формальністю.

Віце-прем’єр Борис Колесніков спрогнозував, що Арбузов зробить Нацбанк незалежною структурою, на яку не впливатиме міністр фінансів. "А всі наглядові ради Нацбанку – це непотрібна пострадянська структура", – сказав Колесніков.

На відміну від нього, опозиційний БЮТ вважає Арбузова деструктивнішим за його попередника Володимира Стельмаха. І нагадує, що раніше протеже Президента стояв на чолі донецького "Українського Бізнес Банку", яким начебто володіє родина Янукович.

Як представник комерційних банків Сергій Арбузов не має компетенції з керування Національним банком, заявив президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий. "В державах, де успішно відновлювалися грошові системи – США часів Рейгана, чи Польщі – на посади голів центробанків приходили макроекономісти, які знали, як знижувати процентні ставки, а не нарощувати їх, як це вміють робити комерційні банки", – сказав Лановий.

Російська модель?

Валютної лібералізації за зразком російської очікує від Арбузова фінансовий аналітик Ерік Найман. Він прогнозує відкриття можливостей "гнучкішого виведення коштів з України та відкриття рахунків фізичними особами за кордоном". А також відходу від жорсткої прив'язки гривні лише до долара і "запровадження валютного кошика за російським сценарієм з прив'язкою гривні і до долара, і до євро".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.