Полювання на відьом: після другого обшуку українську бібліотеку в Москві закрили

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.12.2010 09:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12597

Після другого обшуку єдина на території Росії Бібліотека української літератури в Москві опечатана і закрита. Провокація чекістів з підкиданням екстремістської літератури провалилася.

Про це повідомила директор цього закладу Наталія Шаріна. З її слів, 24 грудня в бібліотеці пройшов другий обшук, в результаті якого були вилучені жорсткі диски з комп'ютерів, а також читацькі квитки, повідомляє УНІАН.

Директор підкреслила, що обшук проводили на підставі відповідної постанови слідчі відділу з боротьби з екстремізмом Центрального адміністративного округу МВС Росії по місту Москва Павло Тимофєєв і Ацамаз Багдаєв.

Крім того, керівник повідомила, що ці співробітники МВС Росії під час щорічного вивезення сміття з бібліотеки - старих буклетів, вивісок, стільців - за участю російських телеканалів: “Першого каналу” та “Вєстєй” намагалися підкинути в це сміття принесені з собою видання.

Зі слів Шаріної, спочатку Тимофєєв намагався покласти цю літературу на книжкові полиці всередині бібліотеки, однак після того, як це помітили співробітники, і "вигнали його з будівлі", він кинув згорток у сміттєвоз.

Директор бібліотеки повідомила, що після того, як згорток дістали співробітники зі сміття, співробітники МВС закрили його в машині.

Шаріна також повідомила, що після події був складений протокол, куди була внесена вся ця інформація, пізніше на місце прибула заступник начальника Управління культури Центрального адміністративного округу Москви Оксана Гришина і заявила, що бібліотека мала бути закрита раніше на підставі нібито відправленого факсу на адресу Шаріної.

Вона зазначила, що після всього, що відбувається, бібліотека була закрита і опечатана 24 грудня. Директор бібліотеки підкреслила, що слідчі поводилися неналежно і погрожували їй. Зокрема заявляли: "Ви перебільшуєте своє становище".

Шаріна повідомила, що завтра має намір за фактом звернутися до прокуратури і службу власної безпеки МВС Росії.

Відповідаючи на запитання, з чим пов'язані такі дії російської влади проти Бібліотеки української літератури, Шаріна сказала: "Це не пов'язано з будівлею. Це пов'язано з чимось більш серйозним - з останніми подіями в Москві (з заворушеннями на Манежній площі - ред.). Президент Росії сказав боротися з екстремізмом і націоналізмом - ось вони і борються".

Нагадаємо, 23 грудня відділ боротьби з екстремізмом МВС Росії вилучив з Бібліотеки української літератури в Москві понад 50 книг для проведення психолого-лінгвістичної експертизи. Це, зокрема, книги про митрополита Андрія Шептицького, про ОУН-УПА, про діяльність руху «Пора», а також екземпляри газет «Нація і держава», «Шлях перемоги», «Українське слово».

Перша Бібліотека української літератури відкрилася в Москві на початку XX століття, однак 1938 року була ліквідована за рішенням радянського уряду.

Офіційне відкриття нинішньої бібліотеки відбулося 26 травня 2006 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.