Чиї інтереси реалізує реформа вуглепрому?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 27.12.2010 10:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12599

Експерти вугільної галузі та громадські активісти наполягають на широкому громадському обговоренні реформи вугільної галузі. Інакше вона може призвести до корупції та жахливих соціальних наслідків.

Реформа, розрахована на п’ять років, передбачає, що збиткові підприємства мають бути ліквідовані, а перспективні - перейти в приватну власність. Практичні кроки з реформування галузі мають розпочатися з 2011 року. До кінця ж 2010 року Мінвуглепром повинен визначити основні кроки реформи та спрогнозувати подальший розвиток вугільної галузі.

Проблема ж у тому, що реформу проводять кулуарно. Експерти, профспілки, громадськість шахтарських місточок і, власне, самі шахтарі будуть лише її пасивними свідками, зазначив в інтерв’ю Deutsche Welle співавтор проекту "Громадський контроль за діяльністю органів виконавчої влади у сфері реструктуризації вугільної галузі в Україні" Станіслав Федорчук.

Соцопитування шахтарів

Тим часом громадськість не лише хоче знати, скільки коштів виділяється, зокрема, на створення нових робочих міст для шахтарів, яких звільнять після закриття шахт, а й контролювати, наскільки прозоро ці кошти розподілятимуться, каже Федорчук.

У рамках проекту "Громадський контроль" передбачено проведення соціологічних опитувань шахтарів щодо їхньої оцінки дій уряду, підкреслив експерт.

Федорчук нагадав про сумний досвід "реструктуризації" вугільної галузі, яка "призвела до вмирання шахтарських поселень", а безробітні шахтарі знайшли собі "нову" роботу на нелегальних копанках.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.