Суд вирішив, що документи на дачу Януковича краще не показувати

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 28.12.2010 11:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12618

Київський апеляційний адмінсуд не задовольнив позов Кабінету міністрів, який домагався документів на оренду землі в резиденції “Межигір’я”.

Помешкання Президента Януковича

Як пише "Дєло", це рішення було прийняте 16 листопада 2010 року.

Папери, які вимагав уряд ще Юлії Тимошенко, могли підтвердити чи взяти під сумнів законність угоди про оренду земельної ділянки в селі Нові Петрівці (Київська область), де проживає зараз Президент Віктор Янукович.

Ця ділянка 136 га колись була частиною державного комплексу відпочинку "Пуща-Водиця", але в 2007 році уряд Віктора Януковича провів відчуження майна, яке там було. Пройшовши ланцюжок посередників, всі активи на території резиденції були куплені комерційною компанією "Танталіт".

Кабмін Юлії Тимошенко назвав незаконним відчуження резиденції і спробував повернути її державі. У 2009 році уряд вів судову суперечку з держадміністрацією Вишгородського району, на території якого розташоване "Межигір’я". Центральна влада вимагала від місцевої влади надати документи на оренду землі.

У Вишгороді паперів не виявилося. Їх витребував нардеп-"регіонал" Микола Джига для роботи тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, яка займалася з'ясуванням обставин затримання в 2005 році тодішнього глави Донецької облради Бориса Колеснікова. Джига нібито одразу передав документи по "Межигір’ю" в Генпрокуратуру.

Кабмін Тимошенко звернувся до суду, щоб Генпрокуратура віддала потрібні папки.

4 листопада 2009 року Київський окружний адміністративний суд постановив витребувати у ГПУ документи щодо оренди землі в "Межигір’ї". Але вже 9 листопада 2009 року рішення було переглянуте за клопотанням третьої сторони - компанії "Танталіт". Судді відмовили в задоволенні позову Кабміну.

Як стало відомо газеті, "Танталіт" надав суддям інформацію про те, що "зараз (листопад 2009 року) Генеральною прокуратурою проводиться перевірка законності виділення в користування земельної ділянки, яка є предметом суперечки". Це стало причиною для діаметрально протилежного рішення того ж суду.

Дата апеляційного розгляду позову була призначена на листопад 2010 року й тоді у Київський апеляційний адмінсуд пішли вже підлеглі прем'єра Миколи Азарова.

16 листопада 2010 року суд залишив рішення першої інстанції без змін.

Як сформулювали судді у визначенні, на момент відкриття судового провадження у справі й на момент винесення рішення про витребування документів (4 листопада 2009 року) суду не було відомо про проведення Генпрокуратурою перевірки. Було відомо лише те, що матеріали перебувають у ГПУ.

"Отже, колегія суддів доходить висновку, що вилучення в Генеральної прокуратури документів у даній справі може призвести до тяганини при проведенні перевірки. А тому суд першої інстанції правомірно задовольнив клопотання ТОВ "Танталіт", - говориться у визначенні Київського апеляційного адмінсуду від 16 листопада 2010 року.

Тим самим суд підтвердив законність другого рішення Окружного адмінсуду Києва від 9 листопада 2009 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.