Що чекає гривню у наступному році?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 28.12.2010 15:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12625

Український уряд прогнозує стабільну гривню протягом 2011 року. Натомість низка експертів вважають, що НБУ поступово здешевлюватиме гривню в інтересах експортерів.

Гривні ніщо не загрожує, адже валютні резерви Нацбанку виросли з 24 мільярдів до 34 мільярдів доларів, заспокоїв українців Микола Азаров. Прем’єр запевняє, що всі державні видатки і валютні резерви країни під контролем. За його словами, якщо додати до цього близько 3 мільярдів доларів валютних резервів самого уряду, то Україна вже "випередила докризовий рівень".

Нестабільності вимагає МВФ?

Втім, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що в 2011 році гривня більш "коливатиметься", аніж цього року, оскільки Україна повинна буде виконати вимогу МВФ щодо запровадження в країні "гнучкого" курсу національної валюти.

Ослаблення гривні буде на рівні 3%, каже експерт. "Укріплення гривні, в принципі, можливе, але коректно для України було б зараз проводити поступове її ослаблення. Принаймні до тих пір, поки ми вийдемо на позитивний поточний баланс",- наголошує Жолудь. Президент Європейської бізнес-асоціації, керуючий директор Dragon Capital Томаш Фіала наголошує, що українці мають звикнути, що курс гривні відтепер буде "плаваючим".

Гривню підлаштовуватимуть під експортерів

Фінансовий аналітик рейтингової агенції "Експрес-рейтинг" Віталій Шапран переконаний, що оптимальний варіант для всіх буде гривня, яка коштуватиме 8 гривень за долар "плюс-мінус 5%". "Допоки Україна співпрацює з міжнародними фінансовими організаціями, у гривні у 2011 році буде безхмарне майбутнє",- сказав Deutsche Welle Віталій Шапран.

Кілька місяців нового року українська валюта буде підтримуватися за інерцією, а потім важко спрогнозувати її майбутнє, адже воно залежатиме від політики НБУ. Тим часом новий голова Нацбанку не окреслив подальші перспективи гривні, вважає виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Дмитро Боярчук. "Новий голова НБУ пан Арбузов на якомусь етапі може підтримувати інтереси великих експортерів. А їм, як правило, вигідна або шокова девальвація, або повільна".

Боярчук прогнозує, що у 2011 році, попри запевнення уряду, валютні резерви скорочуватимуться, і поповнювати їх можна буде або новими кредитами МВФ, або іншими зовнішніми запозиченнями.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.