Британський вчений протестує проти забруднення Марсу

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 29.12.2010 14:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12637

Почесний співробітник Центру астробіології в британському Кардіффі і голова Міжнародного комітету проти місії з доставки зразків з Марсу. Баррі ді Грегоріо заявив, що потрапляння земних мікроорганізмів на Марс може призвести до незворотних наслідків для його екосистеми.

Космічний зонд на поверхні Фобосу

Проект Фобос-Ґрунт передбачає спрямування зонду до супутника Марса Фобосу, посадку автоматичного апарату на поверхню супутника, взяття проб ґрунту і скерування їх назад на Землю.

Раніше повідомлялося, що на супутник Марсу Фобос у капсулі міжпланетної станції Фобос - Ґрунт відправлять зразки російських і американських бактерій. Близько 60 зразків бактерій, тварин (мікроскопічних ракоподібних) і рослин. Коли мандрівники повернуться на Землю, вчені зможуть з'ясувати, як вплинув на них трирічний політ у міжпланетному просторі. Зокрема, це дозволить отримати нові аргументи за чи проти гіпотези панспермії - можливості перенесення життя через космічний простір.

Однак, Ді Грегоріо різко виступає проти подібних експериментів, заявляючи, що таким чином унікальний талант людини забруднювати навколишнє середовище виходить за межі нашої планети.

У своїй статті, опублікованій в британському журналі New Scientist, вчений нагадує, що всі космічні держави в 1967 році підписали Договір про принципи діяльності держав з дослідження і використання космічного простору. Цей документ, зокрема, наказує дослідити космічний простір, Місяць та інші небесні тіла, таким чином, щоб уникати їх шкідливого забруднення. Перші міжпланетні апарати дійсно ретельно стерилізувалися, проте потім цією процедурою стали нехтувати.

"Згідно з оцінками, близько 1 трильйона спор мікробів з космічних апаратів вже було розсіяно в околицях Марса", - заявляє ді Грегоріо, посилаючись на дослідження, опубліковане в 2005 році в журналі Advances in Space Research.

На його думку, російська місія Фобос-Ґрунт небезпечна подвійно, оскільки в міжпланетний простір вперше скерують не спори, а живі мікроорганізми. "Якщо це не пряме порушенням договору про дослідження космосу, то що тоді це?", - запитує він.

Ді Грегоріо вважає, що ризик катастрофи космічного апарату, який може розбитися на поверхні Марса і випустити на волю земні мікроорганізми, виключно великий: з 38 апаратів, спрямованих на Марс, досягли успіху тільки 19. Щонайменше, три розбилися при посадці.

Російські фахівці, що беруть участь у проекті Фобос-Ґрунт впевнені, що побоювання Ді Грегоріо абсолютно безпідставні - жоден з живих мікроорганізмів міжпланетної станції не зможе зійти на проміжній станції.

"Це відкидається", - сказав вчений секретар Інституту космічних досліджень (ІКД) РАН Олександр Захаров.

Він нагадав, що існує прийнята міжнародна процедура Рlanetary protection із захисту інших планет від земних мікроорганізмів, а Землі - від можливих мешканців інших планет.

За його словами, на поверхню Марсу апарат не потрапить в будь-якому випадку, він може тільки пролетіти повз Марс. "Що стосується Фобоса - у нас планується м'яка посадка на Фобос, а потім він відлітає з Фобоса, бо ці капсули у повернутому апараті. Вони не залишаться там", - додав він.

Якщо гіпотетично припустити, що на Фобосі є мікроорганізми, то теоретично вони можуть потрапити на Землю, визнав вчений, але навіть і в цьому випадку зроблено все, щоб цього не сталося.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.