Євросоюз не хоче безвізового режиму з Україною?

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 29.12.2010 15:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12640

Євросоюз не дуже зацікавлений у запровадженні безвізового режиму з Україною.

Про це заявив голова місії України при ЄС Костянтин Єлісєєв.

Зокрема, за його словами, метою спроб прийняти у Європарламенті критичну резолюцію щодо України була відмова від Плану дій щодо лібералізації візового режиму.

"Спроби деяких депутатів Європарламенту дійсно, переслідували метою, по-перше, створити негативну атмосферу навколо саміту Україна-ЄС і, по-друге, не дати Україні План дій безвізового режиму", - сказав Єлисєєв.

Представник МЗС підкреслив, що причиною цього був не український фактор, але "певні геополітичні мотиви".

"Деякі столиці ЄС не були зацікавлені в наданні Україні Плану дій в існуючих умовах. На сьогодні ситуація в ЄС щодо відкриття кордонів, на жаль, несприятлива", - наголосив Єлісєєв.

"Саме з цієї причини, а не через ситуацію в Україні, вони не хотіли надавати Києву План дій або, як мінімум, його відкласти", - пояснив він.

Дипломат також зазначив, що "абсолютно неприйнятно, коли, перебуваючи за кордоном, представники певних політсил критикують владу".

"Те, що створюється негативний шлейф щодо України - це правда. Контрпродуктивно використовувати Брюссель як майданчик для досягнення своїх внутрішньополітичних цілей", - вважає Єлісєєв. Він наголосив, що тільки Україна сама може вирішити свої проблеми.

"Ні Євросоюз, ні Європарламент, ні Єврокомісія, при всій моїй повазі до них, не можуть за нас вирішити наші внутрішні проблеми", - заявив Єлисєєв.

Нагадаємо, 22 листопада, в Брюсселі в ході саміту Україна - ЄС Євросоюз надав Україні План дій щодо безвізового режиму.

Від “Аратти”: не можна не помітити, що тональність заяв офіційних осіб МЗС України щодо співробітництва з ЄС все більше нагадує часи СРСР. Нагадаємо, що тоді комуністична влада так само "списувала" провали у зовнішній політиці на дисидентів, які автоматично вважалися агентами західних спецслужб, та спробами Заходу втручатися у внутрішні справи СРСР. Під "внутрішніми справами" тоді вважалися всі факти порушення прав і свобод громадян, які до речі, окрім міжнародно-правових актів, ратифікованих тодішньою державою, були також гарантовані Конституцією СРСР та союзних республік.

Принагідно, ми можемо нагадати посадовцям з МЗС, що нинішній Президент Віктор Янукович, у часи, коли перебував у опозиції, також регулярно зусрічався з європейськими політиками і, кажучи словами Єлісєєва, "контрпродуктивно використовував Брюссель як майданчик для досягнення своїх внутрішньополітичних цілей".

Проте, насправді, ми переконані, причина такого ставлення ЄС у іншому. Бо не опозиція, а влада розганяла Майдан підприємців. Бо не опозиція, а влада застосовує фізичне насильство до журналістів. Бо не опозиція, а влада здійснює кримінальне переслідування політичних опонентів. Бо не опозиція, а влада утаємнює історію і відроджує тоталітарні ідеологічні штампи.

Чи відповідають ці дії європейським демократичним цінностям? Здається відповідь зрозумла всім.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.