Киянам підвищують тарифи через обіцяний владою “дешевий газ”

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 29.12.2010 19:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12645

Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги у Києві на третину з Нового року столична влада називає вимушеним.

Глава КМДА Олександр Попов

За словами голови КМДА Олександра Попова, якщо з 1 січня не подорожчає теплоенергія, вже в лютому Київ залізе у борги на 200 мільйонів гривень. Експерти кажуть Радіо Свобода, що навіть із таким підвищення Києву буде дуже важко наступного року вкладатися у бюджет.

Серед досягнень Київської міської державної адміністрації за рік, що минає, її очільник Попов вирізняє розв’язання низки проблем транспортної сфери. Наприклад, довгоочікуване відкриття трьох нових станцій метро. Голова КМДА також розповідає про успішний процес розробки нового Генерального плану столиці, який коштував міській владі понад 20 мільйонів гривень. Презентацію Генплану киянам обіцяють менш як за півроку.

Болюче питання для столичної влади – підвищення майже на 35% вартості теплоенергії для киян, заплановане на 1 січня. У КМДА такий крок називають вимушеним, щоб у майбутньому уникнути перебоїв із постачанням води і тепла.

«Вже є рішення НКРЕ щодо збільшення вартості теплової енергії. Ми в цій ситуації є лише структурою, яка автоматично підтримує це рішення задля того, щоб потім не мати серйозних проблем в наданні цих послуг. Якщо ми з не реалізуємо таку цінову політику в місті, то вже в лютому нам треба буде сплатити 200 мільйонів гривень», – каже Попов.

Майже половину надходжень Київ віддасть у держбюджет?

У КМДА також обіцяють сумлінне виконання бюджету міста. Головний кошторис столиці планують затвердити 30 грудня. Напередодні Президент України доручив уряду розробити поправки до Бюджетного кодексу, щоб до бюджету Києва зараховували всі податки на доходи фізичних осіб. Поки що Київ зобов’язаний у 2011 році віддати до держбюджету 50% цих надходжень, а це – близько 7 мільярдів гривень із запланованого 16-мільярдного бюджету міста.

Попов сподівається, що наступного року столиця отримає значно більше, ніж буде вилучено з бюджету. «Джерела наших доходів – це, перш за все, наші податки і збори. Вони сьогодні прораховані, у нас бюджет міста, без врахування субвенцій, які надаються державою, буде 12,4 мільярди гривень. Цього буде достатньо, щоб фінансувати нашу бюджетну сферу», – додає голова КМДА.

Водночас директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко у коментарі для Радіо Свобода наголошує, що податок на доходи фізичних осіб донині був основним джерелом наповнення бюджету Києва.

«Досвід минулих років показує, що лише податок на доходи фізичних осіб здатен наповнити бюджет міста на 70-80%. На наступний рік заклали той самий бюджет, трохи більше 16 мільярдів гривень, але податок на доходи фізичних осіб лише на 50% залишатиметься в Києві. Це близько 6,5 мільярдів. Звідки влада візьме решту до 16 мільярдів, для мене абсолютно незрозуміло», – зазначає він.

Сергієнко також зазначив, що ще місяць тому бюджет Києва був виконаний трохи більш як наполовину. «Якщо бюджет виконується, то вчасно надходять кошти на ремонт доріг, всі вчасно отримують зарплату, а у нас, на жаль, за 11 місяців бюджет Києва виконано на 64%. Результат нічим не кращий за результат старої влади», – каже експерт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.